Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Τενερίφη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τενερίφη
Tenerife
Σημαία
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΑτλαντικός Ωκεανός
ΑρχιπέλαγοςΚανάριες Νήσοι
Έκταση2.034,38 χλμ2
Υψόμετρο3.718 μ
Υψηλότερη κορυφήΤέιδε
Χώρα
ΠεριφέρειαΚανάριες Νήσοι
ΕπαρχίαΕπαρχία Σάντα Κρουθ Ντε Τενερίφε
ΠρωτεύουσαΣάντα Κρουθ ντε Τενερίφε(πληθ. 221.956)
Δημογραφικά
Πληθυσμός879.333 (απογραφής 2011)
Πυκνότητα432,2 /χλμ2
Πρόσθετες πληροφορίες
Ιστοσελίδαwww.tenerife.es
Δορυφορική εικόνα της Τενερίφης.
Η Τενερίφη (ισπανικά:Tenerife), είναι νησί της Ισπανίας, το μεγαλύτερο από τα επτά Κανάρια Νησιά στον Ατλαντικό απέναντι από τις ακτές της Βορείου Αφρικής. Ο πληθυσμός του νησιού, ανέρχεται στους 879.333 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Είναι το πολυπληθέστερο νησί της Ισπανίας. Η Τενερίφη είναι τμήμα της επαρχίας Σάντα Κρουθ δε Τενερίφε.
Η Σάντα Κρουθ ντε Τενερίφε είναι η πρωτεύουσα του νησιού και έδρα της cabildo insular (κυβέρνηση του νησιού). Είναι επίσης η πρωτεύουσα της αυτόνομης κοινότητας των Καναρίων Νήσων μαζί με την Λας Πάλμας δε Γκραν Κανάρια, μαζί με την οποία μοιράζεται τους κυβερνητικούς θεσμούς όπως την Προεδρία, το Κοινοβούλιο και τα Υπουργεία. Το νησί είναι η έδρα του «Πανεπιστημίου Λα Λαγούνα» που ιδρύθηκε το 1792.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί βρίσκεται στον 28ο βόρειο παράλληλο και στον 16ο δυτικό μεσημβρινό, με έκταση επιφανείας 2.034 τ.χλμ. Όπως και τα υπόλοιπα γειτονικά νησιά, έτσι κι εκείνο είναι ηφαιστειογενούς προέλευσης. Η τελευταία από τις εκρήξεις που δημιούργησαν το νησί έγινε πριν περίπου 3,5 εκατομμύρια έτη, αν και ακούγονται ακόμη μικρά «μουγκρητά». Ο πιο πρόσφατος σεισμός ήταν μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το έτος 2002.
Η ψηλότερη κορυφή της Ισπανίας, η Τέιδε των 3.718 μ., βρίσκεται στην Τενερίφη. Το νησί από μόνο του διαιρείται στο αρκετά ξηρό νότιο τμήμα του και στον πολύ υγρό και καταπράσινο βορρά. Το νησί συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO καθώς έχει το Εθνικό Πάρκο του Τέιδε, το πιο επισκέψιμο εθνικό πάρκο της Ισπανίας, όπου κανείς συναντά πλούσια βλάστηση και το τρίτο μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου: Τέιδε.
Το 2015Ανάγα ανακηρύχθηκε Καταφύγιο Βιόσφαιρας από την UNESCO.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από την άφιξη των Ισπανών κατακτητών, το νησί κατοικήθηκε από τους Γκουάχες. Ζούσαν στα νησιά για πάνω από 2.000 χρόνια, μέχρι το δέκατο πέμπτο αιώνα οπότε υποτάχθηκαν από τους Ισπανούς κατακτητές. Ήρθαν από τη Βόρεια Αφρική και είχαν πλούσια μυθολογία, με πολλούς θεούς και δαίμονες. Επίσης, ειδικά στην Τενερίφη, μουμιοποιούσαν τους νεκρούς τους.
Το 1792 ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο της Λα Λαγούνα, το πρώτο πανεπιστήμιο του αρχιπελάγους. Το 1822 η Σάντα Κρουθ ντε Τενερίφε κηρύσσεται πρωτεύουσα των Καναρίων Νήσων.

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και στην υπόλοιπη Ισπανία, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι καθολικοί, αλλά υπάρχουν και μεγάλες κοινότητες ΜουσουλμάνωνΕβραίων και Ινδουιστών. Κάθε χρόνο τον Αύγουστο πραγματοποιείται προσκύνημα των πιστών σε ολόκληρο το αρχιπέλαγος στη Βασιλική της Κανδελάριας, όπου τιμάται η Παναγία της Κανδελάριας, προστάτιδα των Καναρίων Νήσων.
Στην Τενερίφη γεννήθηκαν δύο από τους σημαντικότερους ιεραπόστολους που τιμούνται ως άγιοι από την Καθολική εκκλησία: ο Πέδρο ντε Σαν Χοσέ Μπετανκούρ και ο Χοσέ ντε Αντσιέτα. Ο πρώτος, γεννημένος στο Βιλαφλόρ, στα νότια του νησιού, ήταν ιεραπόστολος στη Γουατεμάλα. Ο δεύτερος γεννήθηκε στο Σαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα και ήταν ιεραπόστολος στη Βραζιλία, ιδρυτής του Σάο Πάολο και ένας από τους ιδρυτές του Ρίο ντε Τζανέιρο. Μια άλλη σημαντικότατη θρησκευτική προσωπικότητα είναι η μοναχή Μαρία του Λεόν Μπέγιο και Ντελγάδο, που γεννήθηκε στο Ελ Σαουθάλ και το σκήνωμα της οποίας έχει παραμείνει μέχρι σήμερα άφθαρτο.

Οι πιο πολυπληθείς πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο δημοφιλή πολιτισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου