Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Αγλαντζιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δήμος Αγλαντζιάς
Έμβλημα
Aglandjia EL.jpg
Συνοπτική παρουσίαση της Αγλαντζιάς
Δήμος Αγλαντζιάς βρίσκεται στο τόπο Κύπρος
Δήμος Αγλαντζιάς
Δήμος Αγλαντζιάς

ΕπαρχίαΛευκωσίας
Επίσημος πληθυσμός20.783[1] (2011)
Έκταση25 km²
Υψόμετρο175 m
ΔήμαρχοςΚώστας Κόρτας[2]
Δικτυακός τόποςhttp://www.aglantzia.eu
Η Αγλαντζιά (τοπική διάλεκτος /aɣlaˈnd͡ʒa/) είναι προάστιο της Λευκωσίας και ανεξάρτητος ημικατεχόμενος δήμος της Κύπρου από το 1986. Καταλαμβάνει έκταση 31 τ.χ. από τα οποία τα 14 τ.χ. είναι αγροτική έκταση και έχουν καταληφθεί από τον Τούρκικο στρατό το 1974. Από τα 17 τ.χ. της ελεύθερης γης, τα 9 τ.χ. είναι εθνικά δασικά πάρκα ( πάρκο Αθάλασσας 8,6 τ.χ. και πάρκο παιδαγωγικής Ακαδημίας 0,4 τ.χ.).

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγλαντζιά είναι το υψηλότερο προάστιο της Λευκωσίας, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος είναι κτισμένο είτε σε λόφους ή σε πλαγιές λόφων είτε σε επίπεδο οροπέδιο. Η Αγλαντζιά κτίστηκε κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους. Πριν από την Οθωμανική κατάληψη της Κύπρου στην περιοχή κτίστηκαν κατοικίες είτε για αμυντικούς σκοπούς είτε λόγω του υγιεινού κλίματος.
Το φυσικό περιβάλλον της Αγλαντζιάς είναι μοναδικό. Η Αγλατζιά έχει πολλά πάρκα , όπως και το πάρκο του Αγίου Γεωργίου, το δημοτικό πάρκο Αγλαντζιάς, καθώς και 45 μικρά πάρκα και χώρους πρασίνου. Θεωρείται ο τροφοδότης και ο μεγάλος πνεύμονας της Λευκωσίας.
Είναι κτισμένη κατά μήκος του παλιού δρόμου, πριν από την εισβολή, από τη Λευκωσία στη Λάρνακα. Την περιβάλλουν δύο τραπεζοειδείς λόφοι. Ο λόφος στα αριστερά είναι ο Άρωνας , που βρίσκεται σήμερα υπό τουρκική κατοχή. Ο άλλος λόφος στα δεξιά του δρόμου ονομάζεται Άρωνας της Αθαλάσσας , ή Λιονταρόβουνο λόγω του ότι πάνω στο λόφο υπάρχουν ερείπια από το μεσαιωνικό κάστρο Λα Κάβα.

Ιστορία και Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της Αγλαντζιάς ανάγεται στο 3888 π.Χ., δεδομένου ότι αρκετοι τάφοι που έχουν ανασκαφή χρονολογούνται στην εποχή του Χαλκού . Το αρχαίο νεκροταφείο βρέθηκε στο λόφο Άρωνα ή λιονταρόβουνο όπως επίσης και ερείπια αρχαίου οικισμού. Στην ουδέτερη ζώνη υπάρχει σπήλαιο που κατά την αρχαιότητα λατρευόταν κάποια νύμφη και έχουν βρεθεί τοιχογραφίες .
Στον μεσαίωνα στην περιοχή υπήρχε μικρός αγροτικός οικισμός που ονομαζόταν Λευκομιάτης, το σημερινό της όνομα το πήρε πιθανώς από το όνομα κάποιου φράγκου φεουδάρχη της περιοχής και από παραφθορά έφτασε στις μέρες μας Αγλαντζιά.
Μετά την κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς, ο πληθυσμός της Αγλαντζιάς μειώθηκε. Οι κάτοικοι της ασχολούνταν με τη γεωργία τη κτηνοτροφία και σαν λατόμοι. Στα τέλη του 18ου αιώνα ο Χατζηγερωγάκης Κορνέσιος έχτισε τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου στο νεκροταφείο και του Αγίου Γεωργίου στη Αθαλάσσα.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ, η Αγλαντζιά ήταν παρούσα με οργανωμένες αντιστασιακές ομάδες και τη θυσία του Κυριάκου Καραολή, ενώ στις συγκρούσεις του 1964συμμετείχαν και εθελοντές από την Αγλατζια και τον Ανδρέα Νικολάου Κουτσού να πέφτει στη μάχη. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής η Αγλαντζιάς βομβαρδίστηκε ανελέητα από την Τουρκική αεροπορία.
Η Αγλαντζιά έχει πληθυσμό 22,000 κατοίκους, εκ των οποίων 7,500 είναι πρόσφυγες. Η πόλη συνδυάζει το παλιό και το νέο και έχει πολλές παραδοσιακές κατοικίες με στενά σοκάκια , σύγχρονες πολυκατοικίες και προσφυγικούς οικισμούς. Η Αγλαντζιά είναι μια από τις άριστες κατοικημένες περιοχές της ευρύτερης Λευκωσίας και με τη εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της. Η περιοχή της Αθαλάσσας χαρακτηρίζεται από τα δάση, τις υψομετρικές διαφορές του εδάφους, την αρμονική σύνδεση των παραδοσιακών και των νέων.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγλαντζιά ανακηρύχθηκε σε Δήμο με δημοψήφισμα τον Μάιο του 1986. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελείται από τον Δήμαρχο και δεκαέξι Δημοτικούς συμβούλους. Ο σημερινός δήμαρχος είναι ο Κώστας Κόρτας. Όλα τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν εργαστεί σε πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας, έχοντας ως κύριο και μοναδικό στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη του Δήμου. Με βάση τα αναπτυξιακά προγράμματα, τα Δημοτικά Συμβούλια δημιούργησαν δεκάδες αναπτυξιακά έργα υποδομής, που σημάδεψαν την πρόοδο και την ανάπτυξη της πόλης.
Ο Δήμος Αγλαντζιάς δίνει ιδιαίτερη ώθηση στην πολιτιστική ανάπτυξη, την προστασία και τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της κοινωνικής πολιτικής. Ο δήμος Αγλαντζιάς απασχολεί 24 υπαλλήλους και 30 εργαζόμενους (μόνιμους και έκτακτους).
Οι υπηρεσίες του δήμου είναι οι • Γραμματεία • Τεχνικές υπηρεσίες • Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Πρασίνου και Περιβάλλοντος υπηρεσίες • Υπηρεσίες υγιεινής • Πολιτιστικές υπηρεσίες

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αγλατζιά έχουν την έδρα τους δύο ιδιωτικοί και ένας κρατικός τηλεοπτικός σταθμός . Στον Δήμο έχουν έδρα το αρχηγείο της αστυνομίας , το ινστιτούτο αγροτικής έρευνας και άλλα ιδρύματα.
Στην Αγλατζιά υπάρχουν οι εκκλησίες του Αγίου Γωργίου, στο κέντρο του Δήμου, του Αποστόλου Ανδρέα, που χτίστηκε με πρωτοβουλία των προσφύγων, η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, ο Άγιος Γεώργιος της Αθάλασσας, και οι εκκλησίες της Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Μαύρας,Αγίου Γεωργίου και Παναγίας. Στον δήμο υπάρχουν έξι δημοτικά σχολεία και τρία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Από την Αγλατζιά είναι ο ηθοποιός του θεάτρου Ηλίας Αλετράς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άλμα πάνω Πληθυσμός που καταγράφηκε κατά Υπηκοότητα, Φύλο, Επαρχία, Δήμο/Κοινότητα και Ταχυδρομικό Κωδικό, 2011, Στατιστική Υπηρεσία Υπουργείου Οικονομικών Κύπρου, 29 Αυγούστου 2012, ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2012
  2. Άλμα πάνω «Αγλαντζιά». Ένωση Δήμων Κύπρου. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου