Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Έγκωμη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συντεταγμένες35°9′58″N 33°52′13″EΗ Έγκωμη είναι αρχαία πόλη στη επαρχία Αμμόχωστου στη Κύπρο.
Ιδρύθηκε πιθανά από Αλασγούς το 17ο αιώνα π.Χ. αρχικά σαν μικρή πολίχνη δίπλα στον Πεδιαίο ποταμό και κοντά στο λιμάνι όπου γινόταν εξαγωγή χαλκού. Στην συνέχεια εξελίχθηκε σε πόλη με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα. Στη Έγκωμη μεταφερόταν ο χαλκός και υφίστατο επεξεργασία πριν μεταφερθεί στο λιμάνι και εξαχθεί σε άλλες πόλεις.
Κατά τον 13 αιώνα π.Χ. οι Αχαιοί/Μυκηναΐοι εγκαταστάθηκαν στην πόλη. Η Έγκωμη ήταν τειχισμένη με κυκλώπεια τείχη, τα οποία χτίστηκαν μετά την κυριαρχία Αχαιών στην πόλη. Είχε πολλά και μεγαλοπρεπή δημόσια κτίρια και πιστεύεται ότι διέθετε εσωτερικό λιμάνι, το οποίο ενωνόταν με τη θάλασσα με κανάλι. Τον 11ο αιώνα π.Χ. μετά από μεγάλη φυσική καταστροφή ή αναταραχή, η πόλη εγκαταλείφθηκε και ιδρύθηκε ανατολικότερα μια νέα, η Σαλαμίνα.
Σύμφωνα με τις ανασκαφικές έρευνες, η Έγκωμη είχε έκταση 400 μέτρα από βορρά προς νότο και 350 από ανατολή προς δύση, οι δρόμοι της ήταν ευθύγραμμοι και στο κέντρο είχε πλατεία. Βρέθηκαν ερείπια μεγάλου κτιρίου που θεωρείται ως το ανάκτορό της, ενώ ανακαλύφθηκαν και τρία ιερά. Το ένα ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα Κεραιάτη, το δεύτερο σε άγνωστη θεά της γονιμότητας και το τρίτο στο θεό του ταλάντου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βάσσου Καραγιώργη, Αρχαία Κύπρος, Μορφωτικό ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 1978
  • Καθημερινή, ένθετο Επτά ΗμέρεςΑμμόχωστος 23 χρόνια πόλη-φάντασμα, τεύχος 12 Ιανουαρίου 1997

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου