Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Αραδίππου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αραδίππου
Τοποθεσία
Αραδίππου βρίσκεται στο τόπο Κύπρος
Αραδίππου
Αραδίππου
Πληροφορίες
Χώρα:
Επαρχία:Λάρνακας
Δήμαρχος:Ευάγγελος Ευαγγελίδης[1]
Πληθυσμός:11.448 (2001)
Δικτυακός τόπος
aradippou.org.cy
Συνοπτική παρουσίαση της Αραδίππου
Η Αραδίππου είναι δήμος της Κύπρου στην Επαρχία Λάρνακας. Έχει πληθυσμό 11.448 και έκταση 42,982 τ.χ. Αναγνωρίστηκε επίσημα δήμος στις 23 Φεβρουαρίου 1986και βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Λάρνακας. Στα όρια της κωμόπολης υπάρχει το δάσος της Ριζοελιάς. Προστάτης του δήμου είναι ο Απόστολος Λουκάς. Οι κάτοικοι της Αραδίππου ήταν παραδοσιακά γεωργοκτηνοτρόφοι και πολλοί από αυτούς γαιοκτήμονες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αραδίππου βρίσκεται στη περιοχή του αρχαίου Κιτίου , επίσης έχουν ανασκαφεί κτίρια της ελληνιστικής περιόδου .Στον μεσαίωνα οι Φράγκοι ηγεμόνες είχαν εξοχικό παλάτι στη Αραδίππου το οποίο καταστράφηκε από επιδρομή Μαμελούκων το 1425. Το 1974 με την εισροή προσφύγων, επακόλουθο της Τούρκικης εισβολής, ο πληθυσμός της διπλασιάστηκε. Το όνομα της προέρχεται από τον μυθικό βασιλιά Αράδιππο που ήταν οικιστής της.

Δήμαρχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1986 - 1996, Ανδρέας Τράττος
  • 1996 - 2011, Χριστάκης Λιπέρης
  • 2011 - Εξής, Ευάγγελος Ευαγγελίδης

Σωματεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γνωστότερο σωματείο του δήμου είναι η Ομόνοια που ιδρύθηκε το 1929 με παρουσίες στην Α κατηγορία του Κυπριακού πρωταθλήματος. Άλλα σωματεία είναι ο Π.Σ. Ερμής με έτος ίδρυσης το 1958, ο ΑΟ Αραδίππου, ο Σκοπευτικός όμιλος άλλοι. Ο Ερμής Αραδίππου αγωνίζεται την τρέχουσα χρονιά στην Α' Κατηγορία ενώ η Ομόνοια Αραδίππου στην Β' Κατηγορία. Αξιόλογοι παίκτες που διαπρέπουν και προέρχονται από τις 2 αυτές ομάδες είναι ο Ανδρεάς Αβραάμ από την Ομόνοια Αραδίππου και τώρα στην Ομόνοια Λευκωσίας και ο Ανδρέας Παπαθανασίου από τον Ερμή Αραδίππου αφου περασε από Α.Π.Ο.Ε.Λ. και Ανόρθωση Αμμοχώστου και τώρα επέστρεψε στον Ερμή Αραδίππου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άλμα πάνω «Αραδίππου». Ένωση Δήμων Κύπρου. 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου