Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

Γιοχάνεσμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έμβλημα πόλεως
Flag of Johannesburg.svg
Γενικές πληροφορίες
Επαρχία:Χαουτένκ
τηλ. κώδικας:27 (Ν. Αφρική) + 11 (Γιο.)
ιστοσελίδα:www.joburg.org.za
Χάρτης
Το Γιοχάνεσμπουργκ στην Νότια Αφρική
Πληθυσμός
πληθυσμός:3.225.608 (2001)
- σειρά στην Νότια Αφρική:1
πυκνότητα:1962
Γεωγραφία
έκταση:1644 km²
τοποθεσία:
Το Γιοχάνεσμπουργκ (Αφρικάανς και αγγλικάJohannesburgισιΖουλούiGoliΞόζαiRhawutini), είναι η μεγαλύτερη και πλέον πυκνοκατοικημένη πόλη στη Νότια Αφρική. Η πόλη ονομάζεται και "Jo'burg""Jozi" η "JHB" από τους Νοτιοαφρικανούς , το δε Πατριαρχείο Αλεξανδρείας , προκειμένου να ονομάσει τη Μητρόπολη της περιοχής χρησιμοποιεί τον όρο Ιωαννούπολις . Το Γιοχάνεσμπουργκ είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Γκαουτένκ η πλουσιότερη επαρχία της Νότιας Αφρικής, και η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή νότια της Σαχάρας. Η πόλη είναι μια από τις 40 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές στον κόσμο. Το Γιοχάνεσμπουργκ δεν ειναι πρωτεύουσα της χώρας αλλά στεγάζει το νοτιοαφρικανικό συνταγματικό δικαστήριο - το ανώτατο δικαστήριο της Νότιας Αφρικής. Το Γιοχάνεσμπουργκ είναι το κέντρο του εμπορίου χρυσού και διαμαντιών. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ο πληθυσμός της πόλης είναι περισσότερο από τρία εκατομμύρια.
Σημαντικός αριθμός Ελλήνων υπάρχει στην πόλη από το 1895.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ κατοικήθηκε από τους μικρούς αριθμούς κατοίκων των Μπαντού. Όταν οι Ευρωπαίοι έφθασαν στην περιοχή μικροί αριθμοί Μπόερς και Βρετανοί κατοίκησαν, αλλά δεν υπήρξε καμία σημαντική ευρωπαϊκή τακτοποίηση μέχρι το 1880, όταν ανακαλύφθηκε χρυσός στην περιοχή. Ο χρυσός ανακαλύφθηκε αρχικά στα ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ, στο Barberton και μετά στο Witwatersrand, Langlaagte, και στο ιδιο το Γιοχάνεσμπουργκ το 1886.
Το Γιοχάνεσμπουργκ ήταν αρχικά ένα προάστιο της Πραιτώριας δεδομένο ότι κάποιος έπρεπε να πάρει την άδεια από την κυβέρνηση στην Πραιτώρια να χτίσει ένα σπίτι στο Γιοχάνεσμπουργκ. Δεδομένο ότι η αξία του εδάφους αυξήθηκε, οι εντάσεις αναπτύχθηκαν μεταξύ τον Μπόερς και των Βρετανών, καταλήγοντας στο δεύτερο πόλεμο Ανγλο-Μπόερ. Οι Μπόερ χάσανε τον πόλεμο και ο έλεγχος της περιοχής εκχωρήθηκε στους Βρετανούς. Ο γενικός επιθεωρητής Γιοχάνες Ρίσσικε (Johannes Rissike) έδωσε το όνομα στην πόλη. Αργότερα, η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση καθιέρωσε ένα σκληρό διαχωριστικό σύστημα με το οποίο οι Μαύροι και Ινδοί αναγκάστηκαν συνεπώς να εργαστούνε υπό απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία χρυσού.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γιοχάνεσμπουργκ είναι το οικονομικό κέντρο της Νότιας Αφρικής, παράγει 16% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας και καλύπτει το 40% της οικονομικής δραστηριότητας στην επαρχία Χαουτένκ. Παρότι οι περισσότερες εγκαταστάσεις στην μεταλλεία έχουν κλείσει, η έδρα των εταιριών παραμένει το Γιοχάνεσμπουργκ. Ο λόγος είναι ότι η πόλη είναι οικονομικό κέντρο με το σημαντικότερο χρηματιστήριο τις Αφρικής. Διαθέτει επίσης μεγάλη ποικιλία βιομηχανιών κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων χάλυβα και τσιμέντου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

ΦΟΥΕΡΤΕΒΕΝΤΟΥΡΑ

Φουερτεβεντούρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φουερτεβεντούρα
Fuerteventura
Δορυφορική εικόνα της Φουερτεβεντούρα.
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΑτλαντικός Ωκεανός
ΑρχιπέλαγοςΚανάριες Νήσοι
Έκταση1.659,74 χλμ2
Υψόμετρο807 μ
Υψηλότερη κορυφήΧαντία
Χώρα
ΠεριφέρειαΚανάριες Νήσοι
ΕπαρχίαΕπαρχία Λας Πάλμας
ΠρωτεύουσαΠουέρτο ντελ Ροσάριο (πληθ. 36.774)[1]
Δημογραφικά
Πληθυσμός102.941 (απογραφής 2011)
Πυκνότητα62 /χλμ2
Πρόσθετες πληροφορίες
Ιστοσελίδαwww.fuerteventura.es/
Η σημαία της Φουερτεβεντούρα.
Η Φουερτεβεντούρα (ισπανικά:Fuerteventura) είναι ένα από τα Κανάρια Νησιά και το 2ομεγαλύτερο σε έκταση στο νησιωτικό σύμπλεγμα με έκταση 1.659,8 χμ2. Ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται στους 102.941 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος 28ο20' βόρεια και σε γεωγραφικό μήκος 14ο00' ανατολικά.
Καθώς είναι τμήμα και μία από τις πύλες της Ε.Ε. και βρίσκεται αρκετά κοντά στις ακτές της Αφρικής, η λαθρομετανάστευση Αφρικανών είναι πολύ συχνή εκεί, με αρκετά επικίνδυνες μετακινήσεις τους με βάρκες από τις ακτές του Μαρόκου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Μόρρο Χάμπλε"
Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι "Μαχορέρο" (Majorero), που κατά πάσα πιθανότητα ήταν Βέρβεροι από την Βόρεια Αφρική και ζούσαν σε σπηλιές. Η λέξη Μαχορέρο ή Μάχο έχει σχέση με την συνήθεια τους, φορώντας παπούτσια φτιαγμένα από δέρμα κατσίκας.
Τον 11ο αιώνα π.Χ. έφθασαν Φοίνικες κάτοικοι στο νησί και στην Λανθαρότε και το 850 π.Χ οι Κανάριες Νήσοι περιγράφονταν από τον Όμηρο στην Οδύσσεια ως Ινσουλάε Φορτουνατάε.
Αρκετές Ισπανικές και Πορτογαλικές εκστρατείες έγιναν το 1340 γύρω από το νησί και το οποίο τότε κατοικούνταν από Μαυριτανούς οι οποίοι παντρεύτηκαν με Ευρωπαίους σκλάβους κρατούμενους.
Το 1405, ο Γάλλος εξερευνητής Ζαν ντε Μπετενκούρ (Jean de Béthencourt) κατέκτησε το νησί και ονόμασε την πρωτεύουσα του σε Μπετανγκουρία στη δυτική ακτή του. Το όνομα του νησιού προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το κλάσμα του ονόματος του Γάλλου ερευνητή το οποίο ήταν η φράση "Que forte aventure!", που σημαίνει "Τι μεγάλη περιπέτεια!". Μια πιο ρομαντική εκδοχή θέλει το όνομα του νησιού να σημαίνει ως "το νησί των ανέμων".
Αργότερα το 1852 το κατέκτησε μαζί με τα υπόλοιπα νησιά η Ισαβέλλα Β' . Το 1912 εδραιώθηκε και η αυτοκυβέρνηση των νησιών.

Γεωγραφία-Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραχώδεις γκρεμοί στην ακτογραμμή του νησιού
Το νησί απέχει μόνο 100 χλμ. από τις ακτές της Αφρικής και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο νησιωτικό σύμπλεγμα μετά την Τενερίφη αλλά έρχεται πρώτο σε μήκος παραλιών.
Η Φουερτεβεντούρα είναι άγονο, έρημο και ηφαιστειογενές νησί, όπως και τα υπόλοιπα ηφαιστειογενή Κανάρια άλλωστε, και με υψηλότερη κορυφή να είναι το Χαντία (Jandía) με μόνο 807 μ. στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.
Η παραλία Ελ Κοτίγιο
Το κλίμα του νησιού κατά την διάρκεια ολόκληρου του έτους είναι αρκετά ευχάριστο. Αποκαλείται επίσης ως νησί της αιώνιας Άνοιξης καθώς οι χειμερινές θερμοκρασίες εκεί κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 21οC οι μέγιστες στους 15οC οι ελάχιστες, ενώ το καλοκαίρι στους 27οC η μέγιστη και στους 20οC η ελάχιστη. Οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες, περίπου 147 mm το χρόνο, οι οποίες πέφτουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι αμμοθύελλες είναι συχνές και είναι γνωστές με το όνομα scirocco. Φυσούν από τα νοτιοδυτικά, από τη Σαχάρα, μεταφέροντας λευκή σκόνη και αφρικανικές ακρίδες και ανεβάζουν απότομα τη θερμοκρασία του αέρα σε 10οC ψηλότερα και συγχρόνως ρίχνουν την ορατότητα περί τα 100 μ. με 200 μ. ή και χαμηλότερα. Οι ντόπιοι το φαινόμενο αυτό το αποκαλούν "Calima".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Fuerteventura της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).