Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Λευκωσία
Η πόλη της Λευκωσίας σε εικόνες
Τοποθεσία
Λευκωσία is located in Κύπρος
Λευκωσία
Λευκωσία
Συντεταγμένες:35°10′N 33°22′E
Πληροφορίες
Χώρα:
Επαρχία:Λευκωσίας
Δήμαρχος:Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης[1]
Έκταση:111 χλμ²
Πληθυσμός:359,356[2] (2011)
Δικτυακός τόπος
nicosia.org.cy
Η Λευκωσία (ΤουρκικάLefkoşaΑρμενικά:Նիկոսիա), γνωστή διεθνώς με το ιταλικό της όνομα Nicosia (από τα γαλλικάNicosie), είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Λευκωσία ήτανσειρήνα, μία από τις κόρες του Αχελώου και της Μελπομένης και το όνομά της μεταφράζεται ως «Λευκή Ουσία». Χτισμένη πάνω στον Πεδιαίο ποταμό, η Λευκωσία αποτελεί την έδρα της Κυβέρνησης τηςΚυπριακής Δημοκρατίας. Ο πληθυσμός του Δήμου Λευκωσίας ανέρχεται μόλις στους 55.014 κατοίκους ενώ ο πληθυσμός ανέρχεται γύρω στις 240.000 στην ευρύτερη αστική περιοχή της πρωτεύουσας. Στην αρχαιότητα η πόλη ονομαζόταν Λήδρα και ήταν ένα από τα αρχαία βασίλεια της Κύπρου. Ως πρωτεύουσα της Κύπρου για περισσότερο από χίλια χρόνια, η Λευκωσία καταλήφθηκε στην πορεία από ΦράγκουςΕνετούς,Οθωμανούς και Βρετανούς.
Το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας σήμερα βρίσκεται μέσα στα μεγάλα μεσαιωνικά τείχη που έκτισαν οι Ενετοί. Τα τείχη αυτά αποτελούν σήμα κατατεθέν της πόλης, με τους προμαχώνες και τις πύλες του να αξιοποιούνται για να στεγάσουν σημαντικά κτήρια της πόλης όπως το Δημαρχείο. Το βόρειο μέρος της πόλης εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, έτσι η Λευκωσία είναι η μόνη απομένουσαδιχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο. Η πόλη αν και δέχεται γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, προσφέρει ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα στον κόσμο [3]. Στη Λευκωσία εδρεύει το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ακόμη άλλα 4 πανεπιστήμια

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σταθμός Λεωφορείων στην Πλατεία Σολωμού
Εσωτερικό των αστικών λεωφορείων της Λευκωσίας (ΟΣΕΛ).
Μεταξύ του 1905 και 1951, η Λευκωσία φιλοξενούσε σιδηροδρομικά τρένα.
Οι αυτοκινητόδρομοι συνδέουν τη Λευκωσία με τις υπόλοιπες μεγάλες αστικές περιοχές της Κύπρου. Ο αυτοκινητόδρομος Α1 συνδέει τη Λευκωσία με τη Λεμεσσό και έπειτα ο A6 λειτουργεί ως μετάβαση από τη Λεμεσό προς την Πάφο. Ο αυτοκινητόδρομος Α2 συνδέει τη Λευκωσία με τη νοτιοανατολική πόλη της Λάρνακας και ο αυτοκινητόδρομος Α3 λειτουργεί ως μετάβαση από τη Λάρνακα στην Αγία Νάπα. Ο αυτοκινητόδρομος Α9 συνδέει τη Λευκωσία με το Τρόοδος.
Υπάρχουν πολλές εταιρείες ταξί στη Λευκωσία. Τα κόμιστρα των ταξί καθορίζονται από το Νόμο και οι οδηγοί ταξί είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν ταξίμετρο.
Οι δημόσιες συγκοινωνίες στην πόλη εξυπηρετούνται από ένα δίκτυο λεωφορείων που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει η κατασκευή τραμ προς τα τέλη του 2012. Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και την Κυπριακή Κυβέρνηση. Αναμένεται ότι το νέο σύστημα του τραμ θα μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ορισμένες πολυσύχναστες λεωφόρους.

Σημαντικά μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κήποι στο Μετόχιο Ιεράς Μονής Κύκκου
  • Ενετικά τείχη. Έχουν Σχεδιαστεί από τον Τζούλιο Σαβορνιάνο και θεωρούνται πρότυπο αναγεννησιακής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Έχουν έντεκα προμαχώνες με σχήμα καρδιάς και έτσι ήταν εύκολος ο έλεγχος από τους υπερασπιστές της πόλης. Τα τείχη έχουν τρεις πύλες, την πύλη της Πάφου, της Κερύνειας και την πύλη της Αμμοχώστου που ήταν και η πιο μεγάλη από τις τρεις και που ονομάστηκε Πύλη Τζουλιάνα προς τιμήν, του αρχιτέκτονα.
  • Νέο δημαρχείο. Υπάρχει το παλαιό και το νέο δημαρχείο όπου στεγάζεται ο δήμαρχος της πόλης.
  • Στάδιο ΓΣΠ. Υπάρχει το παλιό και το νέο στάδιο του Γυμναστικού Συλλόγου Παγκύπρια.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο. Στεγάζει μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία της Κυπριακής ιστορίας.
  • Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου. Στεγάζεται σε ένα κτήριο του 15ου αι. γοτθικό με μεταγενέστερες προσθήκες, το οποίο υπήρξε αρχικά μοναστήρι και στην συνέχεια το αρχιεπισκοπικό μέγαρο της Κύπρου. Στις συλλογές τους μπορείτε να δείτε έργα υφαντικής, αγγειοπλαστικής, κεντητικής, μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής, καλαθοπλεκτικής, δερματοτεχνίας, λαϊκής ζωγραφικής, φορεσιές, δαντέλες, γεωργικά εργαλεία, εργαλεία υφαντικής κ.ά
Αξιοπρόσεκτη είναι η τοιχογραφία του Ευαγγελισμού του 16ου αι., η θύρα του Αγίου Μάμαντος από το Δάλι η οποία συνέδεεται με τον Γιώργο Σεφέρη, τοιχογραφίες του Κουταλιανού και του Αθανάσιου Διάκου από το Γέρι, πίνακες του Κάσιαλου και του Κισσονέργη,το δωμάτιο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Περισσότεραhttp://www.cypriotstudies.org/Mouseio.html.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου