Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Ελβετία: Pontresina, Saint Moritz και μαραθώνιος στο Μιλάνο (2/2)

Το καντόνι στο οποίο βρίσκεται το Saint Moritz έχει αρκετά μικρά χωριουδάκια διάσπαρτα. Ένα από αυτά είναι η Pontresina, περίπου 15 λεπτά από την βάση μας. Την επισκεφτήκαμε και αυτή, καθότι εκεί ήταν το συνέδριο για το οποίο βρισκόμασταν στην Ελβετία. Μικρό χωριό, σε λιγότερο προβεβλημένο σημείο απ'ότι το Saint Moritz, ίσως πιο γραφικό. Στην ουσία είναι ένας δρόμος με ορισμένα ωραία κτίσματα.
DSCN2207
DSCN2209
DSCN2211
DSCN2215
DSCN2219
Παιχνίδια με το φως και την σκιά
DSCN2217
Ποιος έχει άραγε αντέχει να κυκλοφορεί με το κάμπριο όταν τριγύρω έχει τόσο χιόνι;
DSCN2218
Με μια μικρή στάση για καφέ, γυρίσαμε στο Saint Moritz. Είχε έρθει η ώρα για βόλτα γύρω από την λίμνη.
Η αφετηρία μας
DSCN2222
Καλωσήλθατε στο Saint Moritz!
DSCN2223
Ένα πολύ καλό εστιατόριο-ξενοδοχείο πάνω στη λίμνη (Waldhaus am See). Αν ποτέ βρεθείτε, δοκιμάστε το φοντύ του.
DSCN2224
Ο σκίουρος υποδέχεται τους περιπατητές
DSCN2230
Επειδή δεν πιάνει ο ήλιος, το μονοπάτι είναι ακόμη παγωμένο
DSCN2232
Άποψη του Saint Moritz από την απέναντι πλευρά
DSCN2233
Οι πάπιες αναζητούν λίγο νερό να κολυμπήσουν
DSCN2239
Άλλη άποψη του Saint Moritz
DSCN2240
Είχε έρθει η ώρα να φύγουμε από την Ελβετία με κατεύθυνση το Μιλάνο, απ'όπου θα επιστρέφαμε Αθήνα. Κάνοντας μια μικρή αλλαγή στο πρόγραμμα, τελικά μπορέσαμε να έχουμε ένα γεμάτο 4ωρο στο Μιλάνο. Βέβαια, το ταξίδι δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς απρόοπτα. Την συγκεκριμένη Κυριακή που επιστρέφαμε, το κέντρο του Μιλάνο ήταν κλειστό για τα οχήματα λόγω μαραθωνίου! Ευτυχώς καταφέραμε να φτάσουμε κοντά στη λήξη, οπότε δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα. Τα περισσότερα μαγαζιά τριγύρω από το Duomo ήταν ανοιχτά. Χαμός γινόταν από κόσμο, ανάμεσά τους και πάρα πολύ Έλληνες.
Το Duomo - ο καθεδρικός του Μιλάνο
DSCN2247
Η περίφημη Σκάλα του Μιλάνο
DSCN2251
Το Castello Sforzesco
DSCN2254
Εδώ τερμάτιζε και ο μαραθώνιος. Παρόλο που είχανε περάσει πάνω από 5 ώρες, κάποιοι ακόμη τερμάτιζαν μέσω χειροκροτημάτων γνωστών τους αλλά και αγνώστων που απλώς χάζευαν. Ό,τι και να πει κανείς, αξιέπαινη προσπάθεια όσων επιχειρούν να τρέξουν στον μαραθώνιο.
DSCN2256
Άλλη άποψη του Duomo
DSCN2260
Το Μιλάνο δεν είναι για πολλές περισσότερες ώρες, εκτός αν κατέβει κανείς για ψώνια. Και φυσικά εκτός αν έχει κλείσει κανείς κάποια Όπερα στην Σκάλα, επίσκεψη στον περίφημο Μυστικό Δείπνο του Ντα Βίντσι ή εισιτήρια για το γκραν πρι της Μόντσα (απέχει περίπου 15 λεπτά από το κέντρο του Μιλάνο).

ΥΓ Για να βλέπουμε και τι γίνεται έξω, οι Ελβετοί μας φάνηκαν γενικά κακοί οδηγοί. Καθώς ανεβαίναμε με το λεωφορείο στους στενούς και γενικά άσχημους δρόμους από το Κόμο προς το Saint Moritz, οι σφήνες που κάνανε αρκετοί ήταν απίστευτα ριψοκίνδυνες. Οι περισσότεροι ταξιτζήδες που χρησιμοποιήσαμε μπορεί να ήταν ευγενικοί και με τα κοστούμια τους, εντούτοις μιλούσαν στο κινητό χωρίς handsfree ενώ οδηγούσαν, ενώ κάποιος άλλος μέχρι και ειδήσεις στο iPhone έβλεπε!
ΥΓ1 Βέβαια η σύγκριση καθαριότητας στους δρόμους και γενικότερα μεταξύ Saint Moritz και Μιλάνο ήταν σαφέστατα υπέρ των Ελβετών, παρόλο που και στο Saint Moritz είχε πάρα πολλούς Ιταλούς.
ΥΓ2 Άλλο θέμα που μας έκανε εντύπωση ήταν η ευγένεια των εργαζόμενων στα εστιατόρια που πήγαμε. Αναφέρομαι στην ευγένεια, όχι στην σπιρτάδα. Γιατί από σπιρτάδα στην εξυπηρέτηση, ήταν αυτό που θα μπορούσε κανείς να πεις "τα ζώα μου αργά". Μπερδευόντουσαν, αργούσαν και τα σχετικά. Απ'ό,τι φαίνεται δεν μπορεί να τα έχει κανείς και τα δύο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου