Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΣΚΙΑΘΟΣ


  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
 
Φυσικά προτεινόμενη εποχή να πάει κάποιος είναι το καλοκαίρι. Έχε υπόψη σου ότι από τέλος Ιουλίου μέχρι και τα μέσα Αυγούστου το νησί πραγματικά βουλιάζει από κόσμο! Όσον αφορά τον καιρό, τυπικό ελληνικό καλοκαίρι. Δηλαδή ζέστη η οποία μετριάζεται από το βόρειο αεράκι. Μην αποκλείεις και καμιά σύντομη καλοκαιρινή μπόρα όμως…
  Τοποθεσία  
 
Το νησί βρίσκεται στις Σποράδες στο βόρειο-κεντρικό Αιγαίο και ανήκει στο νομό Μαγνησίας. Είναι πολύ κοντά στο Βόλο, σχεδόν απέναντι.
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης     ΚΤΕΛ Μαγνησίας
 
Το νησί διαθέτει αεροδρόμιο και από ότι διαπίστωσα έχει αρκετή κίνηση. Υπάρχει πτήση της Ολυμπιακής από Αθήνα αν ενδιαφέρεσαι. Ο πιο κοινός ωστόσο τρόπος μετάβασης είναι με πλοίο (υπολόγισε περίπου τρεις ώρες ανάλογα το πλοίο) από το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου. Φρόντισε να είσαι εγκαίρως στο λιμάνι γιατί έχει αρκετή κίνηση. Ιδιαίτερα εάν δεν περάσεις αυτοκίνητο στο νησί και σκοπεύεις να το παρκάρεις στον Άγιο Κωνσταντίνο, φρόντισε να φτάσεις αρκετά νωρίτερα. Υπάρχουν πολλά parking επί πληρωμή αλλά με πολύ μεγάλη πληρότητα, ιδίως την περίοδο τέλη Ιουλίου με 15 Αυγούστου.
  Μετακινήσεις  
 
Υπάρχουν ταξί και λεωφορεία. Τα λεωφορεία τα προτιμά πολύς κόσμος καθώς πηγαίνουν τακτικά στις παραλίες (φτάνουν μέχρι και μπανάνα). Για μένα ωστόσο η καλύτερη επιλογή είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου ή κάποιο μηχανάκι καθώς στα λεωφορεία υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. Εάν έχεις ή νοικιάσεις το δικό σου μέσο, πρόσεξε ιδιαίτερα στο δρόμο. Έχει πολύ κίνηση και διέρχεται μέσα από κατοικημένες περιοχές. Υπάρχουν επίσης και συχνοί έλεγχοι της αστυνομίας η οποία δείχνει να μην αστειεύεται…
  Χρήμα  
 
Υπάρχουν πολλά ΑΤΜ και γραφεία ανταλλαγής συναλλάγματος σε κεντρικά σημεία της πόλης και κυρίως κοντά στο λιμάνι. Όσον αφορά τις τιμές και το κόστος ζωής, γενικά τα πράγματα είναι καλά. Δεν είναι από τα ακριβά νησιά οπότε σπεύσατε….
  Επικοινωνία  
 
Υπάρχει internet cafe στα σοκάκια δίπλα στον πεζόδρομο Παπαδιαμάντη, στο κάτω μέρος του προς το λιμάνι.
  Ενημέρωση  
 
Υπάρχει ένα ξύλινο περίπτερο στο λιμάνι στο σημείο που αράζουν τα πλοία της γραμμής για πληροφορίες. Πολύς κόσμος κατέφευγε σε αυτό.
  Ιστορία  
 
Οι πρώτοι κάτοικοι της Σκιάθου ήταν Θράκες. Το νησί υπέπεσε πολλές φορές έκτοτε σε καθεστώς κατοχής στην ιστορία του. Μακεδόνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Φράγκοι, Βενετσιάνοι και τελευταίοι οι Τούρκοι. Το νησί συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 και μετά την απελευθέρωσή του ενώθηκε με την υπόλοιπη ελεύθερη Ελλάδα.
  Αφού φτάσετε  
 
Υπάρχουν πολλές επιλογές για διαμονή. Φυσικά υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία εκτός της πόλης στο δρόμο προς τις παραλίες Κουκουναριές και Μπανάνα μέσα στα πεύκα και με θέα τη θάλασσα. Υπάρχει όμως και πληθώρα ενοικιαζόμενων δωματίων στο εσωτερικό της πόλης τα οποία και συνιστώ, εάν σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα η νυχτερινή ζωή. Προσωπικά έμεινα σε δωμάτιο μέσα στην πόλη στο λόφο με θέα το λιμάνι. Φοβερή θέα κυρίως το σούρουπο και πολύ καλή ποιότητα υπηρεσιών! Τιμή στα 25 ευρώ το άτομο για πρώτη εβδομάδα Αυγούστου (sorry, δεν θυμάμαι το όνομα).
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Φαγητό  
 
Θα βρεις την κλασική ελληνική κουζίνα εμπλουτισμένη με κάποια τοπικά πιάτα όπως το «αρνί κλέφτικο». Οι τιμές γενικά είναι πολύ λογικές. Φυσικά υπάρχει και η εύκολη λύση των σουβλατζίδικων και των ψητοπωλείων. Θα τα βρεις στον πεζόδρομο Παπαδιαμάντη και στον παράλληλο αυτού.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Διασκέδαση  
 
Τρομερή νυχτερινή ζωή!! Ξεκίνα από το παλαιό λιμάνι. Εκεί θα βρεις ένα πεζόδρομο με σκαλοπάτια στον οποίο υπάρχουν μπαράκια στη σειρά. Το πιο καλό για μένα είναι το Rock’n’Roll με τα φοβερά κοκτέιλ του, αν και ακριβά (10ευρώ!). Τα σκαλοπάτια έχουν μετατραπεί με την προσθήκη μικρών τραπεζιών σε χώρο για να κάθεσαι. Συνήθως το μέρος αυτό αναφέρεται ως «μαξιλάρες» ή «μαξιλάρια» Γίνεται το αδιαχώρητο, είναι πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο και γίνονται πολλές γνωριμίες! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Για τη συνέχεια πήγαινε στα παραλιακά κλαμπάκια προς τη μεριά του αεροδρομίου. Μην ανησυχείς, πας με τα πόδια, είναι πολύ κοντά. Απλώς ακολούθησε τις παρέες που κατευθύνονται προς τα εκεί. Θα βρεις μαγαζιά με κάθε είδους μουσική, ελληνικά, ξένα, ροκ. Τρελή διασκέδαση και ξεφάντωμα μέχρι τις πρωινές ώρες. Μην το χάσεις!!!
  Παραλίες  
 
Το νησί διαθέτει μοναδικές παραλίες με άμμο και πεύκα. Εύκολη πρόσβαση από την πόλη έχει η νότια πλευρά του νησιού. Έχε υπόψη σου ότι υπάρχουν πολύ συχνά δρομολόγια συγκοινωνίας για τις πιο γνωστές παραλίες όπως τις Κουκουναριές, το Βρομόλιμνο και τη Μπανάνα. Οι Κουκουναριές είναι μια μεγάλη αμμουδερή παραλία μέσα στα πεύκα. Έχει πολύ κόσμο και φασαρία όμως μερικές φορές. Διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες (επί πληρωμή) καθώς και ντους. Θα βρεις επίσης θαλάσσια σπορ καθώς και καντίνα για τις αγορές σου με μουσική τύπου beach bar. Η Μπανάνα είναι μια μικρογραφία από τις Κουκουναριές. Διαθέτει επίσης ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ το beach bar είναι πιο οργανωμένο. Καλύτερο το κλίμα εδώ, πιο ζεστή η ατμόσφαιρα. Εάν μόλις φτάσεις δεν βρίσκεις να παρκάρεις μην απογοητεύεσαι. Ακολούθα το χωμάτινο δρόμο προς μπανάνα, κατέβα με προσοχή τη δύσκολη κατηφόρα και πάρκαρε κάτω από τις ελιές που θα βρεις. Δίπλα στη Μπανάνα είναι η Μικρή Μπανάνα, πολύ γνωστή για τους γυμνιστές που την επισκέπτονται. Εάν ενδιαφέρεσαι… Ο Βρομόλιμνος είναι μια άλλη αμμουδερή παραλία με αρκετά ρηχά νερά. Εκεί θα βρεις ένα πολύ καλό bar-restaurant για να πιεις το καφέ, το ποτό σου ή να απολαύσεις ένα snack. Συνιστώ επίσης την παραλία Λαλάρια, μοναδικής ομορφιάς με βραχώδες σκηνικό. Μπορείς να πας μόνο μέσω θαλάσσης με πλοιαράκι από το λιμάνι της πόλης. Απλά σημείωσε από την προηγούμενη μέρα την ώρα αναχώρησης.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Παιδιά  
 
Μπορώ να σας πω για τις παραλίες. Οι περισσότερες έχουν ρηχά νερά με άμμο.
  Δραστηριότητες  
  Αθλητικά γεγονότα  
 
Μόνο θαλάσσια σπορ θα βρεις να κάνεις εάν ενδιαφέρεσαι. Σίγουρα στις Κουκουναριές και στη Μπανάνα.
  Ελεύθερος χρόνος  
 
Θα συνιστούσα μια βόλτα κατά μήκος του λιμανιού το σούρουπο. Πολύς κόσμος το προτιμά. Συνδύασε τη με ένα καφέ ή με ένα παγωτό.
  Ψώνια  
 
Ο κύριος δρόμος για αγορές είναι η οδός Παπαδιαμάντη που είναι και πεζόδρομος. Θα βρεις πολλά μαγαζάκια που μένουν ανοικτά μέχρι αργά το βράδι. Τουριστικά είδη, ρουχισμός και πολλά είδη δώρων σε καλές τιμές.
  Μνημεία  
 
Μπορείς να επισκεφτείς το Κάστρο. Πρόκειται για τα ερείπια της μεσαιωνικής πρωτεύουσας του νησιού που χτίστηκε για προστασία των κατοίκων από τους πειρατές. Η περιοχή έχει μοναδική θέα. Για να πας ακολούθησε το δρόμο για την παραλία Κάστρο.
  Άλλα αξιοθέατα  
 
Μπορείς να επισκεφτείς το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη το οποίο βρίσκεται στον αντίστοιχο πεζόδρομο κοντά στο λιμάνι. Το σπίτι διατηρεί πολλά από τα προσωπικά είδη του συγγραφέα.
  Ρομαντισμός  
Υπάρχουν άμαξες που σε πηγαίνουν βόλτα κατά μήκος του λιμανιού. Πολλά ζευγαράκια το προτιμούν. Θα τις βρεις δίπλα στα ταξί στο λιμάνι.
  Διαδρομές  
  Εκτός  
 
Όλες οι διαδρομές στο νησί είναι μοναδικής ομορφιάς λόγω του πευκοδάσους. Εάν έχεις αρκετές μέρες στη διάθεσή σου πήγαινε μια μέρα στην Αλόνησσο ή τη Σκόπελο. Θα βρεις πλοιάρια από το λιμάνι στην πόλη.
  Τι να προσέξετε  
Οι συγκοινωνίες με το λεωφορείο, αν και πολύ συχνές, παρουσιάζουν μεγάλο συνωστισμό το δεκαπενταύγουστο. Καλύτερα να νοικιάσεις το δικό σου μέσο. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή στην οδήγηση και στους ελέγχους της αστυνομίας. Δεν αστειεύονται…
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Οικονομία  
Πρόσεξε λίγο το που κάθεσαι για φαγητό. Κάποια εστιατόρια στο λιμάνι είναι κάπως ακριβά. Θα βρεις πιο φτηνά προς το εσωτερικό της πόλης.
  Οικολογία  
Το νησί είναι κατάφυτο με πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Δυστυχώς αυτό το μαύρο καλοκαίρι (2007) ένα μέρος του πευκοδάσους στις Κουκουναριές κάηκε. Απαίσιο θέαμα να βλέπεις τα κατεστραμμένα πεύκα. Πρόσεξε που πετάς το τσιγάρο σου, ας μην καταστραφεί και άλλο αυτό το όμορφο νησί.
  Μην χάσετε  
Οπωσδήποτε μπάνιο στη Μπανάνα, τις Κουκουναριές και μια επίσκεψη στα Λαλάρια. Για νύχτα, αρχή με ποτό στα μπαράκια στο παλαιό λιμάνι με τραπεζάκι στα μαξιλάρια και εν συνεχεία σε κάποιο από τα παραλιακά κλαμπ.
  Εντυπώσεις  
Πρώτη φορά που επισκέφτηκα το νησί και πραγματικά το απόλαυσα! Διασκεδάζεις αλλά και ξεκουράζεσαι ταυτόχρονα. Σίγουρα θα ξαναπάω και ελπίζω να μην έχει αλλάξει μέχρι τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου