Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Ταξιδιωτικός oδηγός για ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ


  Πληροφορίες  
  Κλίμα - Πότε να πάτε   Πρόγνωση καιρού
 
Βρεθήκαμε στη Νέα Υόρκη το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ίσως η πιο όμορφη περίοδος να επισκεφτεί κανείς την πόλη αλλά ταυτόχρονα και η πιο δύσκολη. Όμορφη γιατί η Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα είναι φοβερή. Παντού φώτα, στολισμένοι δρόμοι και βιτρίνες! Δύσκολη όμως γιατί ο κόσμος είναι πάρα πολύς και οι καιρικές συνθήκες μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Να φανταστείτε υπήρχαν στιγμές που στην Times Square και στην 5η Λεωφόρο δεν μπορούσαμε να περπατήσουμε από τον κόσμο. Ένας κυριολεκτικός χαμός όπου εύκολα μπορούσες να χαθείς με την παρέα σου. Τις πρώτες ημέρες της παραμονής μας ο καιρός ήταν πολύ καλός για τα δεδομένα της εποχής και της περιοχής. Η θερμοκρασία μεταξύ 0 και 5 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα μια ημέρα έφτασε και τους 13 βαθμούς! Ωστόσο, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το σκηνικό άλλαξε και άρχισε να χιονίζει ενώ το κρύο έγινε πολύ πιο έντονο, σε σημείο που να μην μπορείς να κυκλοφορήσεις εύκολα έξω. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά ήταν μια ηλιόλουστη ημέρα με ένα όμως τρομερό κρύο (υπό το μηδέν). Όλοι κυκλοφορούσαν με σκούφο ή κουκούλα με γούνα και φυσικά γάντια. Προσωπικά φορούσα και thermal. Καλό είναι αν πάτε χειμώνα, να έχετε μαζί σας πολύ χοντρά ρούχα. Από ότι μας είπαν ο καλός καιρός που μας έκανε στην αρχή, ήταν μια εξαίρεση στον κανόνα. Αν λοιπόν θέλετε να ζήσετε τη γιορτινή ατμόσφαιρα και δεν σας ενοχλεί αν θα ταλαιπωρηθείτε και λίγο (ουρές στα αξιοθέατα, κίνηση στους δρόμους, καιρικές συνθήκες) ή αν θα πληρώσετε τις τιμές παραπάνω, τότε πηγαίνετε Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά. Αν τώρα θέλετε πιο ήρεμο κλίμα και κυρίως αν έχετε παιδία μαζί σας, επιλέξτε να πάτε μια άλλη περίοδο. Και πιο φθηνά θα σας βγει και περισσότερο θα το ευχαριστηθείτε. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να έχει παιδιά και να πρέπει να περπατήσει στην 5η Λεωφόρο Χριστουγεννιάτικα!
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Τοποθεσία  
 
Η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην βορειοανατολική ακτή των ΗΠΑ, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το Manhattan αποτελεί το κέντρο της πόλης και βρίσκεται πάνω στο ομώνυμο νησάκι. Δίπλα ακριβώς στη Νέα Υόρκη βρίσκεται η πολιτεία του New Jersey και η πόλη New Jersey που σήμερα έχει σχεδόν ενωθεί με τη Νέα Υόρκη.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Πώς να φτάσετε   Χάρτης
 
Από Ελλάδα αεροπορικώς από το Ελευθέριος Βενιζέλος. Μπορείτε να επιλέξετε αν θα πάτε με απευθείας πτήση (περίπου 10 ώρες), που είναι και το καλύτερο, ή με ανταπόκριση. Απευθείας πετάνε σίγουρα η Ολυμπιακή, η Delta Airlines και νομίζω και η Air France. Η Ολυμπιακή είναι πολύ καλή επιλογή οικονομικά, αλλά όπως και να το κάνεις έχει πάντα μια αβεβαιότητα. Η Delta από την άλλη δεν είναι καλή επιλογή. Έχει από τους γηραιότερους στόλους αεροσκαφών και η εξυπηρέτηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θέλει πολύ βελτίωση. Θα σας πρότεινα να μην την επιλέξετε και να τη αφήσετε τελευταία ωε λύση ανάγκης. Με απευθείας πτήση θα φτάσετε στο JFK International Airport. Αν επιλέξετε πτήση με ανταπόκριση μπορεί να προσγειωθείτε στο Newark International Airport (EWR), που βρίσκεται στην περιοχή του New Jersey (ανήκει στην ομώνυμη πολιτεία), σε απόσταση περίπου 40 λεπτά (όπως και το JFK) από το κέντρο του Manhattan. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο, θα πρέπει να σας απασχολήσει το θέμα της μεταφοράς σας προς το ξενοδοχείο, αν δεν είστε από τους τυχερούς που το ξενοδοχείο τους προσφέρει δωρεάν μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να πάρετε ταξί, αλλά θα πληρώσετε περίπου 50$ το δρομολόγιο μαζί με έξοδα των διοδίων. Πιο οικονομική λύση είναι να κατευθυνθείτε προς το Ground Transportation και στο γραφείο ενημέρωσης που θα βρείτε εκεί, να τους πείτε που πηγαίνετε και να σας προτείνουν τρόπους μεταφοράς. Υπάρχουν διάφορες εταιρίες που είτε με mini bus είτε με μεγαλύτερα λεωφορεία, αναλαμβάνουν να σας πάνε στην πόρτα του ξενοδοχείου σας! Το κόστος για μονό δρομολόγιο είναι συνήθως 15$ το άτομο, ενώ αν το κλείσετε με επιστροφή θα σας έρθει πιο φθηνά, γύρω στα 12,5 $.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Μετακινήσεις  
 
Αν επιλέξετε να μείνετε στο Manhattan, τότε τα πράγματα για τις μετακινήσεις σας εντός της πόλης είναι πολύ εύκολα λόγω του μετρό ή αλλιώς Subway όπως το λένε οι Νεοϋορκέζοι. Σταθμούς μετρό θα βρείτε σε πολλά κεντρικά σημεία, ενώ χάρτη των γραμμών μπορείτε να ζητήσετε από το ξενοδοχείο σας, ώστε να είστε εκ των προτέρων ενήμεροι για το ποια γραμμή πρέπει να αναζητήσετε (σε κάθε σταθμό δεν διέρχονται και δεν σταματάνε όλες οι γραμμές). Να ξέρετε πάντως ότι το μετρό της Νέας Υόρκης δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας. Είναι πολύ πιο παλιό και οι σταθμοί πάρα πολύ βρώμικοι. Το απλό εισιτήριο κοστίζει 2$, αλλά αν έχετε σκοπό να το χρησιμοποιείτε τακτικά, ρωτήστε για καμία κάρτα. Σε κάθε σταθμό υπάρχει γκισέ όπου μπορείτε να ρωτήσετε ή να βγάλετε εισιτήριο πέρα από τους αυτόματους πωλητές. Αν βγάλετε το απλό εισιτήριο θα δείτε να γράφει ότι ισχύει για δύο ώρες από την έκδοσή του. Προσοχή, δεν σημαίνει ότι μπορείς να το ξαναχρησιμοποιήσεις μετά την πρώτη ακύρωσή του. Απλά ότι πρέπει να το ακυρώσεις μέσα σε δύο ώρες. Επομένως μάλλον δεν συμφέρει και πολύ…Πολλοί θα ρωτήσετε αν είναι ασφαλής η χρήση του μετρό. Μέχρι τις 10 το βράδυ που έτυχε να το χρησιμοποιήσουμε δεν διαπιστώσαμε κανένα πρόβλημα. Υπήρχε πολύς κόσμος ενώ σε κάθε σταθμό έβλεπες αστυνομικούς. Για πιο αργά που ρωτήσαμε μας είπαν ότι και πάλι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Άλλος ένας τρόπος μετακίνησης στη Νέα Υόρκη είναι το ταξί. Τα ταξί στο Manhattan είναι πάρα πολλά και όποτε και να ζητήσετε κάποιο, θα βρείτε. Οι οδηγοί τους είναι κυρίως αλλοδαποί, οπότε η συνεννόηση μαζί τους είναι πολύ εύκολη. Η πτώση της σημαίας (Δεκ 08) είναι 2,50$ και στη συνέχεια η χρέωση είναι 0,40$ για κάθε 1/5 του μιλίου, ενώ τη νύχτα (από τις 20:00 μέχρι τις 06:00) υπάρχει επιπλέον χρέωση 0,50$. Στις χρεώσεις αυτές θα πρέπει να συνυπολογίσετε τα διόδια αν θελήσετε να κινηθείτε εκτός Manhattan, π.χ προς το αεροδρόμιο. Το φιλοδώρημα δεν περιλαμβάνεται στην τελική τιμή και κυμαίνεται μεταξύ 15-20% της αξίας της διαδρομής. Το καλό με τα ταξί στη Νέα Υόρκη είναι ότι είναι μεγάλα και παίρνουν πολύ άνετα 4 άτομα. Όχι όπως στην Ελλάδα κάποιες φορές… Στο εσωτερικό διαθέτουν οθόνη όπου προβάλλονται χρήσιμες πληροφορίες (π.χ καιρός). Όταν έρθει η ώρα της πληρωμής μπορείτε να πληρώσετε με μετρητά ή με credit-debit κάρτα (έχουν μηχανάκι!!!). Όπως και να πληρώσετε στο τέλος θα σας δώσουν απόδειξη. Μοναδικό μειονέκτημά που έχουν είναι ότι δεν σου δίνουν την αίσθηση της καθαριότητας στο εσωτερικό τους.
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Χρήμα  
 
Παντού στο Manhattan θα δείτε να υπάρχουν τράπεζες και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης. Θα σας πρότεινα όμως καλύτερα να έχετε κάνει από την Ελλάδα συνάλλαγμα και να έχετε απλώς μαζί σας κάποια κάρτα σε περίπτωση ανάγκης. Ανάληψη μπορείτε να κάνετε με κάρτα από οποιοδήποτε ΑΤΜ, όμως καλό είναι να ξέρετε ποιο είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο της τράπεζας σας. Επίσης οι περισσότερες τράπεζες στην Αμερική δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη ανάληψη από 800$ τη φορά, ενώ για κάθε συναλλαγή κρατούν μια μικρή προμήθεια (2-3$). Αν κάνετε χρήση ελληνικής debit κάρτας μπορεί να έχετε προβλήματα σε κάποια καταστήματα, ακόμα και αν η κάρτα έχει πάνω την ένδειξη Visa. Με credit κάρτα δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα, ενώ αποφεύγετε και τη μετατροπή ευρώ σε δολάρια, καθώς η μετατροπή γίνεται αυτόματα από την τράπεζά σας χωρίς εσείς να κάνετε κάτι. Αν πάτε να πληρώσετε με κάρτα σε εστιατόριο, όταν σας φέρουν το λογαριασμό και τους δώσετε την κάρτα σας, θα σας ξαναφέρουν εις διπλούν την απόδειξη όπου θα υπάρχει χώρος για να συμπληρώσετε το tip και να υπογράψετε ότι αποδέχεστε τη συναλλαγή. Υπογράψτε και στα δύο αντίτυπα και φυλάξτε το ένα (εκείνο που λέει «customer copy»).
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Επικοινωνία  
 
Η Νέα Υόρκη συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες όλες τις εποχές του χρόνου. Έτσι δεν θα έχετε πρόβλημα να συνεννοηθείτε στα διάφορα καταστήματα και αξιοθέατα, ακόμα και αν ξέρετε πολύ λίγα αγγλικά. Όλοι είναι πρόθυμοι να σε καταλάβουν και να σε εξυπηρετήσουν. Έτυχε να δούμε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Ιταλών σε ένα από τα μουσεία, που δεν ήξερε καθόλου αγγλικά και εντούτοις κατάφερε να συνεννοηθεί με τους υπεύθυνους του μουσείου! Άλλο ένα που μας έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν πόσο συχνά ακούγαμε στο δρόμο ελληνικές φωνές! Για αυτό να προσέχετε τι λέτε γιατί δεν ξέρετε ποιος μπορεί να ακούει δίπλα σας…
  Ενημέρωση  
 
Στο ξενοδοχείο μας κάθε πρωί βρίσκαμε δωρεάν στην πόρτα του δωματίου την εφημερίδα USA TODAY. Αν θέλετε περισσότερες επιλογές, στο εσωτερικό του σταθμού μετρό και τραίνων Grand Central στην 42η οδό, υπάρχει κατάστημα με έντυπο τύπο. Επίσης σε πολλά σημεία της πόλης προσφέρεται δωρεάν ασύρματο internet. Από τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τους δημόσιους χώρους (π.χ Grand Central) μέχρι και τα Starbucks.
  Αφού φτάσετε  
 
Όταν ψάχναμε το θέμα της διαμονής, καταλήξαμε ότι καλύτερα θα ήταν να μέναμε στο Manhattan και όχι σε κάποια άλλη περιοχή της Νέας Υόρκης. Ο λόγος ήταν να είμαστε κοντά σε όλα τα αξιοθέατα και να ζήσουμε από «μέσα» τη γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών. Η αλήθεια είναι ότι τα πάντα διαδραματίζονται στο νησάκι του Manhattan. Ένας ακόμα λόγος ήταν ότι αν επιλέγαμε να μείνουμε σε κάποιο ξενοδοχείο εκτός Manhattan, θα ήμασταν αναγκασμένοι να κυκλοφορούμε με ταξί ή με το μετρό αργά το βράδυ από και προς το Manhattan. Ειδικά η ιδέα του μετρό αργά τη νύχτα δεν μας πολυάρεσε για λόγους ασφαλείας. Έτσι για τη διαμονή μας επιλέξαμε να μείνουμε στο Grand Hyatt στο κέντρο του Manhattan και πιο συγκεκριμένα στη 42η οδό, δίπλα ακριβώς στο σταθμό του Grand Central. Η επιλογή βέβαια αυτή μας στοίχισε στη τσέπη…Γενικά όλα τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στο Manhattan είναι πολύ «τσιμπημένα», ιδίως την περίοδο των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς που πήγαμε εμείς. Αφού βρίσκεσαι στο κέντρο της Νέας Υόρκης ανάμεσα στους πανύψηλους ουρανοξύστες, θα πληρώσεις και ανάλογα υψηλή τιμή. Η βραδιά μας βγήκε κατά μέσο όρο 400$. Σας λέω κατά μέσο όρο γιατί η τιμή του δωματίου δεν ήταν fix αλλά εξαρτιόταν από την ημερομηνία. Έτσι την ημέρα των Χριστουγέννων και την Παραμονή-Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ήταν πολύ ψηλότερη από τις προηγούμενες ημέρες. Την κράτηση του ξενοδοχείου την κάναμε μέσω του Travelocity.com (ένα μεγάλο on-line ταξιδιωτικό γραφείο στις ΗΠΑ), αλλά θα μπορούσαμε να την κάνουμε και απευθείας στο site του ξενοδοχείου, αφού όπως είδαμε δεν υπήρχε καμία διαφορά στην τιμή. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο γύρω στις 12:00 το μεσημέρι, έπρεπε να περιμένουμε καθώς το δωμάτιο δεν ήταν ακόμα έτοιμο. Το κανονικό check-in μας είπαν ότι ήταν για τις 16:00... Ευτυχώς όμως υπήρχε πρόβλεψη εκ μέρους του ξενοδοχείου για αυτές τις περιπτώσεις. Μας είπαν ότι μπορούμε να αφήσουμε τις αποσκευές μας σε έναν ειδικά διαμορφωμένο και φυλασσόμενο χώρο του ξενοδοχείου και να τις πάρουμε όταν θα κάνουμε αργότερα το check-in. Αυτό λοιπόν κάναμε και ξεκινήσαμε για την πρώτη μας βόλτα στην πόλη! Μάλιστα αντί να γυρίσουμε στις 16:00 να πάμε στο δωμάτιο, γυρίσαμε στις 10 το βράδυ… Μπαίνοντας όμως στο δωμάτιο στον 20ο όροφο μας περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Το δωμάτιο για τα χρήματα που το πληρώσαμε ήταν μικρό και ακόμα μικρότερο ήταν το μπάνιο του. Και να φανταστείτε ότι το δωμάτιο μας αναφερόταν ως Deluxe King… Φανταστείτε δηλαδή τα υπόλοιπα πόσο μικρά θα ήταν! Από ότι βέβαια μας είπαν στο front desk που απευθυνθήκαμε, μεγαλύτερο δωμάτιο μετά ήταν η σουίτα. Ένα ακόμα στοιχείο που μας έκανε άσχημη εντύπωση ήταν η παλιά τηλεόραση (κουτί). Θα μου πείτε καλά πήγες στη Νέα Υόρκη για να δεις τηλεόραση; Όχι βέβαια αλλά από ένα ξενοδοχείο αυτού του μεγέθους και του ονόματος περιμένεις ότι το καλύτερο και το πιο σύγχρονο. Πάντως λες και το κατάλαβαν από μόνοι τους ή μας άκουσαν, μετά από δύο ημέρες ήρθαν και μας την άλλαξαν με μια επίπεδη Plasma. Την πιο άσχημη όμως εντύπωση μας την έκανε η σύνδεση στο internet. Στο δωμάτιο ήταν ασύρματη αλλά όχι δωρεάν, έπρεπε να πληρώσεις 9,99$ για κάθε 24 ώρες! Κατά την άποψη μου απαράδεκτο για ένα ξενοδοχείο του ονόματος Hyatt. Και μη μου πείτε για το ασύρματο της υπόθεσης καθώς έχω μείνει σε ξενοδοχεία πολύ πιο φθηνά, όπου η σύνδεση στο internet ήταν και ασύρματη και δωρεάν. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι από παντού στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο προσπαθούσαν να βγάλουν κέρδος. Αν και είχα αποφασίσει να μην χρησιμοποιήσω καθόλου την εν λόγω υπηρεσία λόγω της κοροϊδίας, μια μέρα χρειάστηκα το internet οπότε αποφάσισα να συνδεθώ και να πληρώσω τα 9,99$. Τι το ήθελα όμως; Πιο απαράδεκτη σύνδεση δεν έχω δει. Κάθε δύο με τρία λεπτά με πέταγε έξω και έπρεπε να ξανασυνδεθώ! Τελικά ούτε τα email μου δεν μπόρεσα να δω. Ωστόσο όταν έφτασε η ώρα να κάνουμε check-out, μου κάνανε τη μαγική ερώτηση πως ήταν η διαμονή μου. Εκεί ακούσανε τα παράπονα μου για το internet και χωρίς άλλη κουβέντα μου αφαιρέσανε αμέσως το ποσό των 9,99$ που είχαν χρεώσει στην κάρτα μου! Αρκετά όμως με τα αρνητικά. Το ξενοδοχείο ήταν αυτό που λέμε κυριλέ με ένα πολύ εντυπωσιακό λόμπυ. Βρισκόταν στην καρδιά του Manhattan (πιο κεντρικά δεν γίνεται) και σε απόσταση περπατήματος από τα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης. Για να πας στην Times Square ή το Empire State ήθελες μόλις 10 λεπτά περπάτημα, για το Central Park περίπου μισή ώρα περπατώντας δίπλα στα καταστήματα της 5ης λεωφόρου. Στα μεγάλα ατού του ξενοδοχείου η γειτνίασή του με το σταθμό μετρό του Grand Central. Ο σταθμός μάλιστα με το ξενοδοχείο επικοινωνούσαν με εσωτερική πόρτα! Γενικά το ξενοδοχείο αν και ακριβό πιστεύω ότι άξιζε τα χρήματα του. Όχι τόσο για το δωμάτιο και τις υπηρεσίες του όσο για την ιδανική θέση στην οποία βρισκόταν. Το δωμάτιο και οι ευρύτερες υπηρεσίες ήταν γενικά σε αποδεκτά επίπεδα, αλλά σου δημιουργούνταν η εντύπωση ότι δεν ανταποκρίνονταν στο επίπεδο των χρημάτων που είχες πληρώσει.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Φαγητό  
 
Το φαγητό στη Νέα Υόρκη είναι ακριβό. Είτε πάτε σε εστιατόριο είτε επιλέξετε κάτι πιο πρόχειρο, θα το πληρώσετε πιο ακριβά συγκριτικά με άλλους προορισμούς. Ξεκινώ με το πρωινό. Το πρωινό δεν περιλαμβανόταν στην τιμή του δωματίου και από ότι μας είπαν στο front desk, καλύτερα να πηγαίναμε κάπου έξω (καλό ε;;). Ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο, πάνω στην 42η οδό υπάρχει το Pershing Square, ένα πολύ ζεστό μέρος που παραμένει ανοικτό 24 ώρες. Το πρωί προσφέρει πρωινό μέχρι τις 10:30, μετά συνεχίζει με μεσημεριανό και αργότερα με βραδινό. Το επιλέξαμε αρκετές φορές για το πρωινό μας, αν και δεν ήταν φθηνό. Κατά μέσο όρο μας έβγαινε 20-25$ το άτομο, ωστόσο το φαγητό του το άξιζε. Οι ομελέτες και οι βάφλες του είναι το κάτι άλλο! Αν θέλετε πιο φθηνή επιλογή για πρωινό, υπάρχει πάντα η επιλογή των Starbucks. Πραγματικά σε κάθε γωνιά υπάρχει και από ένα Starbucks. Στα περισσότερα από αυτά υπάρχουν τραπεζάκια να καθίσετε, και για ένα καφέ, συνοδεία σάντουιτς ή γλυκού, θα πληρώσετε 10$ το άτομο. Για φαγητό τώρα την πρώτη μέρα επιλέξαμε να καθίσουμε σε μια μπυραρία στο ισόγειο του Empire State Building. Όμορφος χώρος με πολύ γευστικές μπύρες παραγωγής της συγκεκριμένης μπυραρίας! Μια άλλη βραδιά επιλέξαμε ένα γαλλικό εστιατόριο που μας πρότειναν κάτι γνωστοί που μένουν χρόνια στη Νέα Υόρκη. Το όνομά του είναι Pastis. Προσφέρει πολύ γευστικά πιάτα και όταν πήγαμε επικρατούσε το αδιαχώρητο. Αν θέλετε να πάτε μην το επιχειρήσετε χωρίς να έχετε κάνει κράτηση προηγουμένως. Το μόνο που δεν μου άρεσε ήταν οι μερίδες του. Όταν έψαχνα τι να παραγείλλω, αποφάσισα να ακούσω την πρόταση του τύπου που μας εξυπηρετούσε, παραγγέλνοντας ένα πιάτο με μανιτάρια και ραβιόλια, που μου συνέστησε ως ένα από τα καλύτερα του μαγαζιού. Όντως ήταν πάρα πολύ γευστικό αλλά θα το χαρακτήριζα περισσότερο ως δείγμα φαγητού. Για να μην σας απογοητεύσω όμως τα πιάτα των υπολοίπων της παρέας ήταν κανονικά. Η τιμή στο άτομο μας βγήκε 60-70 $ με δύο μπουκάλια κρασί όμως. Την ημέρα που κάναμε τη βόλτα μας στην περιοχή του Soho, συναντήσαμε ένα εστιατόριο που αμέσως από το όνομα και την εξωτερική του εμφάνιση, μας τράβηξε την προσοχή. Το όνομά του ήταν Le Pain Quotidien και όπως καταλαβαίνετε έχει γαλλικές ρίζες. Ο διάκοσμός του ήταν ιδιαίτερος και πολύ ζεστός, ενώ το φαγητό του γευστικότατο, προερχόμενο από 100% βιολογικά προϊόντα. Να φανταστείτε στα ποτά δεν υπήρχαν αναψυκτικά. Στη χώρα της Coca Cola ζητήσαμε Coca Cola και δεν τη σερβίρανε! Μόνο ανθρακούχο νερό, μπύρες βιολογικές και φυσικά το αντίστοιχο κρασί. Η τιμή μας βγήκε στα 30-35$ το άτομο, πολύ καλά για το επίπεδο του μαγαζιού αλλά και του φαγητού που προσέφερε. Μοναδικό μειονέκτημα ήταν το γεγονός ότι υπήρχε μια μόνο τουαλέτα, κοινή για άντρες και γυναίκες, με αποτέλεσμα πάντα να υπάρχει ουρά, τουλάχιστον τεσσάρα άτομα! Από ότι είδαμε τις επόμενες ημέρες, το συγκεκριμένο εστιατόριο ήταν αλυσίδα και υπήρχε και σε πολλές άλλες περιοχές του Manhattan. Άλλη μια ιδιαίτερη επιλογή για φαγητό είναι το εστιατόριο The Capital Grille που βρίσκεται στο ισόγειο του Chrysler Center, επί της 42ης οδού. Το επιλέξαμε για τη βραδιά της αλλαγής του χρόνου καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπορούσαμε να μείνουμε έξω στην Times Square. Το εστιατόριο θεωρείται ένα από τα καλύτερα στη Νέα Υόρκη. Είναι αρκετά κυριλέ και κατά επέκταση ανάλογα ακριβό. Συνολικά στο ζευγάρι μας βγήκε 250$ για ένα πλήρες γεύμα που περιλάμβανε κοκτέιλ για αρχή, σαλάτα, κυρίως πιάτο, δύο μπουκάλια κρασί και γλυκό στο τέλος για επιδόρπιο. Οι μερίδες ήταν κάτι παραπάνω από χορταστικές και γευστικές, ενώ τα sides που μπορούσες να πάρεις για να συνοδέψεις το κυρίως πιάτο σου, ήταν ολόκληρα πιάτα. Στο μενού υπήρχαν πολλές προτάσεις για steak, η κάθε μια πιο γευστική από την άλλη. Όλοι μας επιλέξαμε κάποια από τις steak και κανείς μας δεν έμεινε απογοητευμένος. Προσοχή χρειάζεται όταν θα παραγγείλετε το κρασί σας καθώς στη λίστα υπάρχουν κάποια που είναι πολύ, μα πολύ ακριβά (της τάξης των 2000$...). Για τη διευκόλυνση πάντως του πελάτη είναι καταταγμένα με βάση την τιμή τους. Το service ήταν καταπληκτικό και η κοπέλα που μας εξυπηρετούσε ήταν πολύ ευγενική και τόσο χαρούμενη που σου έφτιαχνε ακόμα περισσότερο τη διάθεση. Πραγματικά ότι ζητάγαμε το είχαμε σε χρόνο μηδέν. Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου μας μοιράσανε καπέλα, σερπαντίνες και άλλα παρεμφερή είδη για τη στιγμή της αλλαγής. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι οθόνες στο μπαρ άρχισαν να δείχνουν εικόνα από την Time Square και μόλις μπήκε ο καινούριος χρόνος έγινε ένας πραγματικός χαμός μέσα στο μαγαζί! Όλοι αφήσαμε τα τραπέζια μας και μεταφερθήκαμε κοντά στο μπαρ, όπου συμμετείχαμε στην αντίστροφη μέτρηση και στα πανηγύρια για το νέο έτος. Ξέχασα να σας πω ότι το tip ή αλλιώς φιλοδώρημα στη Νέα Υόρκη είναι δεδομένο στα εστιατόρια. Σε άλλα περιλαμβάνεται στην τελική τιμή και σε άλλα όχι, οπότε θα πρέπει να το προσθέσετε μόνοι σας. Πόσο είναι; Όχι λίγο αφού κυμαίνεται μεταξύ 15-19%...
  Παιδιά  
 
Σίγουρα αν έχετε τη δυνατότητα να πάτε με τα παιδιά σας στη Νέα Υόρκη, να το κάνετε! Ωστόσο όχι την περίοδο των Χριστουγέννων. Η κοσμοσυρροή είναι τόσο μεγάλη που πολύ δύσκολα μπορείς να κυκλοφορήσεις στους δρόμους. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να χαθείς… Πιστέψτε με, με τόσο κόσμο τριγύρω δεν θα θέλατε να χάσετε το παιδί σας δευτερόλεπτο από κοντά σας. Πάντως το ταξίδι όποτε και να το κάνετε, θα είναι μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά σας. Δεν θα ξέρετε που να τα πρωτοπάτε: στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας; Στο Metropolitan Museum; Σε κάποια παράσταση στο Broadway; Στο ζωολογικό κήπο ή σε κάποιο άλλο από τα πολλά υπόλοιπα αξιοθέατα της πόλης; Σίγουρα θα είναι ένα ταξίδι που θα θυμούνται και για το οποίο θα σας ευγνωμονούν στη ζωή τους.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Δραστηριότητες  
  Πολιτισμός  
 
Νέα Υόρκη σημαίνει θέατρο στο Broadway. Σε όλη την περιοχή γύρω από την πλατεία Times Square και την οδό Broadway υπάρχουν πάρα πολλά θέατρα που ανεβάζουν διάφορα έργα. Κυρίως μιούζικαλ αλλά και κωμωδίες, ακόμα και δράμα. Οι παραστάσεις είναι καθημερινές και καλό είναι το εισιτήριο σας να το έχετε προμηθευτεί από πριν μέσω internet. Σίγουρα έτσι θα πετύχετε καλύτερη τιμή και μάλιστα όσο πιο νωρίς τα κλείσετε, τόσο το καλύτερο για τη τσέπη σας. Εμείς δυστυχώς δεν ακολουθήσαμε αυτή την τακτική, αν και κάναμε μια μικρή αναζήτηση η οποία μας είχε δείξει τιμές που ξεκινούσαν από τα 60-70$. Έτσι αναγκαστήκαμε να ψάχνουμε τελευταία στιγμή εισιτήρια. Στο ξενοδοχείο που κάναμε μια πρώτη διερευνητική ερώτηση, μας βρήκαν εισιτήρια για το μιούζικαλ Mary Poppins, μέσω κάποιου γραφείου που συνεργάζονταν, στην τιμή 170$ το άτομο μαζί με το φόρο! Τους είπαμε ευχαριστώ και ότι θα το σκεφτούμε. Πριν πάμε στη Νέα Υόρκη κάποιος γνωστός μας είχε πει να κοιτάξουμε στην Times Square όπου υπάρχει το περίπτερο του TKTS, το οποίο ανοίγει κάθε μέρα από το μεσημέρι και μετά και προσφέρει μόνο εισιτήρια της ίδιας ημέρας στη μισή περίπου τιμή της αξίας τους. Πολύ καλό αν ισχύει σκεφτήκαμε και είπαμε αν μας βγάλει ο δρόμος και βολέψει και το πρόγραμμά μας, να περάσουμε από εκεί για να δούμε μήπως βρούμε κάτι. Πράγματι το απόγευμα στις 30 Δεκεμβρίου βρεθήκαμε στην περιοχή αλλά είδαμε μια τεράστια ουρά που ξεπερνούσε τα 200 μέτρα! Όλοι ψάχνανε προπαραμονή Πρωτοχρονιάς για ένα εισιτήριο…Έτσι αποφασίσαμε αρχικά να μην περιμένουμε αλλά να πλησιάσουμε εκτός ουράς στην ηλεκτρονική επιγραφή για να δούμε για ποια έργα προσφέρονταν εισιτήρια και σε ποια τιμή και μετά να αποφασίσουμε αν αξίζει τον κόπο να περιμένουμε. Κοιτώντας την επιγραφή δεν είδαμε κάποιο από τα γνωστά έργα, για να είμαι ειλικρινής δεν είδαμε κανένα! Φύγαμε απογοητευμένοι αφού σκεφτήκαμε ότι τελευταία στιγμή και με τόσο κόσμο στην πόλη, δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε εισιτήριο για κανένα από τα γνωστά έργα σε καλή τιμή. Ωστόσο είπαμε ας κάνουμε μια βόλτα από το θέατρο όπου παίζονταν το Mary Poppins, το New Amsterdam Theatre στην 42η οδό, έτσι για να πούμε ότι πήγαμε. Φτάσαμε στο εκδοτήριο μια περίπου ώρα πριν ξεκινήσει το έργο και είπαμε να κάνουμε μια ερώτηση. Προς μεγάλη μας έκπληξη υπήρχαν εισιτήρια, στην τιμή των 130$ το άτομο, 8η σειρά από τη σκηνή!! Φυσικά τα πήραμε, αν και η τιμή ήταν διπλάσια από αυτή που είχαμε δει στο internet ένα περίπου μήνα πριν… Το θέατρο ήταν γεμάτο από κόσμο κάθε ηλικίας. Μικρά και μεγάλα παιδιά! Ο εσωτερικός διάκοσμος ήταν πανέμορφος, παραπέμποντας στα θέατρα που βλέπουμε σε ταινίες εποχής. Μέχρι και θυρωρεία υπήρχαν για τους πολύ τυχερούς! Το μόνο που δεν μου άρεσε ήταν η στενότητα του χώρου μεταξύ των σειρών καθισμάτων. Οι ψηλοί θα νιώσουν λίγο άβολα για ένα έργο διάρκειας 2,5 ωρών με διάλλειμα. Το έργο τώρα ήταν μια υπερπαραγωγή. Τρομερά σκηνικά που εναλλάσσονταν πολύ γρήγορα, πολύ καλή ακουστική, ωραία κοστούμια, πολύ τραγούδι και χορός. Ένα πολύ χορταστικό έργο που στο τέλος κέρδισε το παρατεταμένο χειροκρότημα όλων των θεατών, οι οποίοι μάλιστα στέκονταν όρθιοι και χειροκροτούσαν! Στα highlights η σκηνή που η Mary Poppins αρχίζει να πετά με την ομπρέλα της πάνω από τα κεφάλια των θεατών!!! Δεν σας κρύβω ότι πριν πάμε ήμουν πολύ διστακτικός για την επιλογή του έργου που θα δούμε, ωστόσο βγαίνοντας από το θέατρο έλεγα αν μπορούσαμε να το ξαναβλέπαμε!
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Ελεύθερος χρόνος  
 
Αμφιβάλλω αν με τόσα πράγματα να κάνετε και να δείτε, θα έχετε ελεύθερο χρόνο για να προβληματιστείτε πως θα τον περάσετε. Αν ωστόσο σας περισσέψει κάποιος, τότε μια καλή πρόταση είναι να κάνετε ποδηλασία στο Central Park. Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο στο πάρκο και να χαρείτε τις διαδρομές στο εσωτερικό του. Για την ασφάλεια του ποδηλάτη υπάρχουν ειδικοί ποδηλατοδρόμοι στους οποίους θα πρέπει υποχρεωτικά να κινείστε. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή εμπειρία, αν και δυστυχώς εμείς λόγω χρόνου δεν καταφέραμε να το κάνουμε…
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Ψώνια  
 
Αν θέλετε να συνδυάσετε το ταξίδι σας στις ΗΠΑ με ψώνια, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Νέα Υόρκη! Η αγορά στο Manhattan δεν περιγράφεται. Όποια φίρμα, μάρκα ή οίκο μόδας θέλετε δεν υπάρχει περίπτωση να μην το βρείτε. Πάρα πολλά καταστήματα υπάρχουν κατά μήκος της 5ης Λεωφόρου, από το ύψος της 42ης οδού και μέχρι το Central Park. Μεταξύ άλλων Saks Fifth Avenue, Bergdorf Goodman, Gucci, Luis Vuitton, Cartier και πολλά άλλα. H στολισμένη μάλιστα βιτρίνα πολλών εξ αυτών αποτελούσε ξεχωριστό αξιοθέατο το οποίο πολλοί σταματούσαν να φωτογραφήσουν, προκαλώντας πρόβλημα στην κίνηση των πεζών! Καταστήματα υπάρχουν επίσης στις κάθετες στην 5η Λεωφόρο οδούς, ιδίως όσο πλησιάζει κανείς προς την 59η οδό. Στη γωνία 59η και Lexington υπάρχει το πολυκατάστημα Bloomingdale, το οποίο αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη. Πολύ καλή επιλογή είναι και το Macy’s που βρίσκεται στην 34η οδό. Το κατάστημα καταλαμβάνει ένα ολόκληρο τετράγωνο! Πρέπει να ξέρετε ότι η περίοδος αμέσως μετά την ημέρα των Χριστουγέννων, είναι η περίοδος των μεγάλων εκπτώσεων και προσφορών. Το λιγότερο που θα βρείτε είναι 50%!!! Αποτέλεσμα αυτών των προσφορών είναι να επικρατεί το αδιαχώρητο στα περισσότερα καταστήματα. Για αυτό αν δείτε κάτι και σας αρέσει μην το αφήσετε για αργότερα. Το πιο πιθανό είναι να μην το ξαναβρείτε γιατί κάποιος άλλος θα το έχει πάρει. Επίσης πολλά καταστήματα, όπως το Macy’s και το Bloomingdale, δίνουν σε όσους έχουν διαβατήριο εκτός ΗΠΑ επιπλέον εκπτωτική κάρτα 10-11% για κάθε αγορά τους που ισχύει για ένα ολόκληρο μήνα! Άλλη μια περιοχή με πολλά εμπορικά είναι η Fashion Avenue στο Soho. Αν τώρα θέλετε να αγοράσετε κάποιο αναμνηστικό από την πόλη, θα πρέπει να πάτε στην περιοχή της Times Square. Εκεί θα βρείτε πολλά καταστήματα με αναμνηστικά είδη. Πουλάνε ότι μπορείτε να φανταστείτε, από μπρελόκ, κούπες και μπλουζάκια, μέχρι ομοιώματα του Empire State με τον King Kong στην κορυφή του! Θα σας συμβούλευα πάντως αν θέλετε να αγοράσετε μπλουζάκια με το λογότυπο της πόλης, να μην το κάνετε από αυτά τα καταστήματα. Παλιότερα σε άλλη πόλη που το είχα κάνει, στο πρώτο πλύσιμο η μισή στάμπα έφυγε και το μπλουζάκι μίκρυνε ένα νούμερο! Κοντά στην Times Square, νομίζω στην συνέχεια της 7ης Λεωφόρου προς την αντίθετη μεριά του Central Park, υπάρχει ένα κατάστημα της γνωστής μάρκας Quicksilver, το οποίο μεταξύ άλλων ρούχων πουλάει κοντομάνικα μπλουζάκια με το λογότυπο της πόλης. Η ποιότητά τους δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση. Η τιμή τους είναι διπλάσια (20$ έναντι 10$), αλλά πιστεύω ότι αξίζουν τα χρήματα. Τι να το κάνω αν αγοράσω το πιο φθηνό και γλυτώσω τα 10$ και στο πρώτο πλύσιμο μου γίνει άχρηστο;
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Αξιοθέατα  
  Φυσικά τοπία  
 
Ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Νέας Υόρκης είναι το Central Park. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε δει κάποια ταινία με σκηνές από το Central Park. Το πάρκο αποτελεί μια πραγματική όαση ανάμεσα στους ουρανοξύστες του Manhattan. Σίγουρα είναι κάτι που δεν περιμένεις να δεις στην καρδιά μιας μεγαλούπολης. Το πάρκο είναι πραγματικά τεράστιο, μην φανταστείτε κανένα πάρκο όπως τα έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα (ο Θεός να τα κάνει…). Αν το δείτε σε χάρτη, θα διαπιστώσετε ότι σε μήκος καλύπτει περίπου το ¼ του νησιού του Manhattan! Εκτείνεται μεταξύ της 59ης και της 110ης οδού! Σε πλάτος είναι μικρότερο (στην ουσία πρόκειται γα ένα πολύ μεγάλο ορθογώνιο), αλλά και πάλι καταλαμβάνει τρία οικοδομικά τετράγωνα με ουρανοξύστες!!! Στο πάρκο μπορείτε να βρεθείτε αν ακολουθήσετε όλο ευθεία την 5η, την 6η ή την 7η Λεωφόρο (όλες είναι παράλληλες μεταξύ τους). Ανάλογα από πού θα ξεκινήσετε να περπατάτε στις προηγούμενες λεωφόρους, θα χρειαστείτε λίγο χρόνο να φτάσετε αλλά δεν θα το καταλάβετε καθώς θα περπατάτε ανάμεσα σε πολυκαταστήματα, οίκους μόδας και πανύψηλους ουρανοξύστες. Ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή, θα βρεθείτε στην αρχή του πάρκου. Μπείτε στο πάρκο και ξεκινήστε τη βόλτα σας. Μην περιμένετε να γυρίσετε μονομιάς όλο το πάρκο, είναι πολύ μεγάλο. Μέσα στο πάρκο θα δείτε να υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο από ασφαλτοστρωμένες διαδρομές και μικρούς δρόμους που μπορείτε να ακολουθήσετε. Προσοχή μόνο μην κινείστε στους ποδηλατοδρόμους καθώς κυκλοφορούν πολλά ποδήλατα. Στην αρχή του πάρκου θα βρείτε την πρώτη λίμνη και λίγο μετά, στο ύψος της 63ης οδού, θα βρείτε ένα ζωολογικό κήπο. Προχωρώντας ακόμα περισσότερο θα αρχίσετε να απομακρύνεστε από τους ήχους της πόλης και μόνο η μακρινή εικόνα της κορυφής κάποιου ουρανοξύστη, όπως θα φαίνεται μέσα από τα κλαδιά των δέντρων του πάρκου, θα σας υπενθυμίζει ότι βρίσκεστε στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Η μεγάλη λίμνη του πάρκου, αυτή που βλέπετε στις ταινίες να τρέχουν τριγύρω της οι αθλούμενοι Νεοϋορκέζοι, βρίσκεται αρκετά πιο μέσα στο πάρκο, μεταξύ της 86ης και της 96ης οδού και καταλαμβάνει σχεδόν όλο το πλάτος του πάρκου!!! Μπορείτε να πάτε μα τα πόδια, θα χρειαστεί όμως να περπατήσετε αρκετά. Αν θέλετε να γλυτώσετε χρόνο και κόπο μπορείτε να πάρετε το μετρό και να κατεβείτε στη γωνία 86ης ή 83ης και Lexington. Έτσι θα βρεθείτε κατευθείαν πολύ κοντά στη λίμνη. Γενικά στο Central Park θα δείτε πλήθος κόσμου να κάνει τη βόλτα του, παιδιά να παίζουν, άλλους να τρέχουν ή να κάνουν ποδήλατο. Θέμα ασφάλειας δεν υπάρχει, τους βλέπεις ότι όλοι είναι πολύ άνετοι σαν να ξέρουν ότι κάποιος τους παρακολουθεί διαρκώς για την ασφάλεια τους. Ακόμα και βράδυ να πάτε, θα δείτε ανθρώπους να τρέχουν ή να κάνουν βόλτα στο πάρκο, αν και ο κόσμος είναι πολύ λιγότερος και η φωταγώγηση δεν είναι παντού συνεχής. Εμείς βρεθήκαμε νύχτα και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Όσο για την καθαριότητα στο πάρκο, πραγματικά τέλεια. Δεν έβλεπες πουθενά σκουπίδι κάτω. Για να πω την αλήθεια ένιωθες ότι αν πετάξεις κάτι κάτω θα έρθουν να σε συλλάβουν!!! Ξέχασα να σας πω ότι στο πάρκο υπάρχουν άμαξες και ποδηλατοταξί με τα οποία μπορείτε να κάνετε βόλτα στο εσωτερικό του. Οι τιμές ξεκινούν από τα 35$ για 20 λεπτά και φτάνουν μέχρι και τα 85$ για μια ώρα. Καλό πάντως είναι πριν ανεβείτε να ρωτήσετε και να συμφωνήσετε την τιμή.
  Μνημεία  
 
Όταν ακούμε Νέα Υόρκη στο μυαλό μας έρχεται μια εικόνα, το Άγαλμα της Ελευθερίας. Για να πάτε στο νησάκι που βρίσκεται το Άγαλμα, θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς το Battery park από όπου θα προμηθευτείτε τα εισιτήρια και θα επιβιβαστείτε στο ferry που θα σας μεταφέρει απέναντι. Στο Battery Park μπορείτε να πάτε πολύ εύκολα και γρήγορα με το μετρό (κατεβαίνετε στη στάση Bowling Green αν πάρετε τη γραμμή 4,5 και στο South Ferry αν πάρετε τη γραμμή 1). Το εισιτήριο κοστίζει 12$ το άτομο, ενώ αν θέλετε να έχετε και audio ξενάγηση (ακουστικά στα οποία ακούτε μια φωνή που σας εξηγεί τι βλέπετε) θα πληρώσετε 20$ το άτομο. Προσωπικά πάντως δεν νομίζω ότι αξίζει το επιπλέον κόστος. Το εισιτήριο ισχύει για μια μόνο φορά σε διάστημα τριών ημερών. Στην τιμή περιλαμβάνεται και επίσκεψη στο γειτονικό Ellis Island, το χώρο συγκέντρωσης των μεταναστών που έφταναν στην Αμερική στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Τόσο το Άγαλμα της Ελευθερίας όσο και το Ellis Island αποτελούν National Monument και είναι μέρος National Park. Οι ώρες επισκέψεων είναι καθημερινά από τις 9:30 μέχρι τις 17:00, ωστόσο θα σας συμβούλευα αν θέλετε να πάτε σε κάποια ημέρα γιορτής, να ρωτήσετε το ωράριο που ισχύει γιατί μπορεί να διαφέρει από το κανονικό (μπορείτε να ρωτήσετε στο ξενοδοχείο σας). Για παράδειγμα εμείς που πήγαμε την Πρωτοχρονιά, το τελευταίο πλοίο έφευγε για το νησί στις 15:00. Αφού βγάλετε το εισιτήριο σας, κατευθυνθείτε προς το χώρο επιβίβασης στο ferry. Εδώ ο έλεγχος που γίνεται είναι τύπου αεροδρομίου, δηλαδή βγάζετε ότι μεταλλικό έχετε πάνω σας και περνάτε από το μηχάνημα. Το καλό είναι ότι δεν σου ζητούν να βγάλεις τα παπούτσια όπως στα αεροδρόμια…Στη συνέχεια μπαίνετε στο ferry το οποίο σε περίπου πέντε λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει, φτάνει στο Άγαλμα. Αν θέλετε να βγάλετε πολύ όμορφες φωτογραφίες, βγείτε στο κατάστρωμα λίγο πριν φτάσετε στο νησάκι, αν ο καιρός το επιτρέπει. Φτάνοντας στο νησάκι, δείτε πότε φεύγει το επόμενο πλοίο με προορισμό το Ellis Island για να προγραμματίσετε καλύτερα το χρόνο σας. Στη συνέχεια ξεκινήστε τη βόλτα σας στο Άγαλμα. Όταν πήγαμε εμείς δεν επιτρεπόταν τη συγκεκριμένη ημέρα να ανεβείς στο Άγαλμα, αν και νομίζω ότι γενικά πρέπει να πληρώσεις επιπλέον εισιτήριο για κάτι τέτοιο. Σίγουρα όμως δεν επιτρέπεται πλέον σε κανένα να ανεβεί στον Πυρσό. Στον ευρύτερο χώρο λειτουργεί μουσείο, κατάστημα με αναμνηστικά είδη αλλά και καφετέρια-εστιατόριο. Λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχαμε καθώς θέλαμε να προλάβουμε να πάμε και στο Ellis Island, δεν πήγαμε σε κανένα για να σας πω περισσότερα. Πάντως νομίζω ότι το Άγαλμα εκτός από μια ευκαιρία για εντυπωσιακές φωτογραφίες, τόσο του ιδίου, όσο και του Manhattan με τους ουρανοξύστες στην απέναντι πλευρά της θάλασσας, δεν προσφέρει τίποτα άλλο, με μια μικρή όμως επιφύλαξη για το εσωτερικό του. Μετά το Άγαλμα παίρνετε ξανά το ferry με προορισμό το Ellis Island. Η διαδρομή και εδώ κρατάει όλα και όλα 5 λεπτά. Προσέξτε μόνο να μπείτε στο σωστό πλοίο καθώς υπάρχει και άλλο ferry που έρχεται από το New Jersey. Με το που θα φτάσετε σημειώστε από τον πίνακα με τα δρομολόγια ποια ώρα αναχώρησης σας ενδιαφέρει και πηγαίνετε προς το Κεντρικό Κτήριο όπου λειτουργεί το μουσείο. Είσοδο εδώ δεν πληρώνετε. Στο ισόγειο υπάρχει γραφείο ενημέρωσης και χάρτης με τις αίθουσες του μουσείου και τα εκθέματα. Υπάρχουν επίσης κάποιοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές όπου μπορείτε να πληκτρολογήσετε το όνομα κάποιου συγγενή σας που ήρθε στις ΗΠΑ την εποχή της μετανάστευσης και να δείτε το φάκελό του! Φοβερό έτσι; Το μουσείο είναι πολύ ενδιαφέρον και πραγματικά θέλει μια ολόκληρη ημέρα για να το δεις στο σύνολό του. Τα εκθέματά του είναι πολύ ενδιαφέροντα, από αρχεία και γραφεία της εποχής, μέχρι προσωπικά αντικείμενα των μεταναστών. Σε μια αίθουσα υπήρχαν χαρτονομίσματα που έφερναν μαζί τους οι μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ένα χιλιάρικο του 1926! Σε άλλη αίθουσα υπήρχε η φωτογραφία ενός τσολιά (!!!) και σε μια άλλη νυφικό ελληνίδας (για όσους έχουν δει την ταινία «Νύφες» του Βούλγαρη θα καταλάβουν αμέσως). Είναι γεγονός ότι ο χώρος σου προκαλεί συγκίνηση. Είναι σαν να μεταφέρεσαι στιγμιαία στο παρελθόν και να ακούς και να βλέπεις στις τεράστιες αίθουσες του κτηρίου στοιβαγμένους όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που αναζήτησαν εκείνη την εποχή μια καλύτερη τύχη στη ζωή τους…Και να ξέρεις ότι μεταξύ τους ήταν και πάρα πολλοί Έλληνες…
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Μουσεία  
 
Από μουσεία η Νέα Υόρκη έχει να επιδείξει πολλά και ενδιαφέροντα. Χρόνο να έχετε να γυρίσετε όσα περισσότερα μπορείτε. Το πιο μεγάλο και ταυτόχρονα το πιο σημαντικό κατά την άποψή μου, είναι το Μητροπολιτικό Μουσείο (Metropolitan Museum). Βρίσκεται στην 5η Λεωφόρο, στο ύψος της 82ης οδού, με θέα το Central Park. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα κτήριο αρχαιοελληνικού τύπου, το οποίο εξωτερικά σε προϊδεάζει για το τι κρύβεται στο εσωτερικό του. Για να μπείτε στο μουσείο υπάρχει εισιτήριο με suggested price τα 20$. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορείτε να πληρώσετε όσο θέλετε ως εισιτήριο, με την προτεινόμενη τιμή να είναι στα 20$. Δηλαδή μπορείτε να πληρώσετε μόνο 1$ ή και τίποτα! Αρχικά σκεφτόμουν ποια η λογική σε μια τέτοια κίνηση, μετά όμως την έξοδό μου από το μουσείο, κατάλαβα το λόγο. Το μουσείο περιέχει εκθέματα από όλες τις γωνίες του κόσμου και τις περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Και από ότι φαίνεται οι υπεύθυνοί του σέβονται το γεγονός ότι όσα εκθέτουν δεν ανήκουν σε αυτούς, αλλά στον κόσμο όλο. Θα δείτε πραγματικά ότι θέλετε. Αρχαιοελληνικά αγάλματα, ρωμαϊκά και αιγυπτιακά εκθέματα, έκθεση για τους Μάγια, τους Ατζέκους και τους ινδιάνους της Αμερικής, αφιέρωμα στη βυζαντινή περίοδο, πολλά εκθέματα από το μεσαίωνα και την περίοδο της αναγέννησης, αφιέρωμα στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, το Θιβέτ, τη Μεσοποταμία, την Ινδονησία, την Ωκεανία, είναι όσα μπορώ αυτή τη στιγμή να θυμηθώ. Μέχρι και ολόκληρο section υπήρχε με έργα των πιο γνωστών Ευρωπαίων ζωγράφων. Πολλά έργα του Van Gogh, του Picasso, του El Greco, του Mone και πολλών άλλων. Επίσης υπήρχε ενότητα αφιερωμένη στη Μοντέρνα Τέχνη! Όπως καταλαβαίνετε το μουσείο είναι τεράστιο και για να το γυρίσεις όλο θέλεις ημέρες! Όποιος το επισκέπτεται πάντως αποκτά μια ολοκληρωμένη εικόνα της παγκόσμιας ιστορίας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο μέρος στον κόσμο όπου μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένα εκθέματα από όλους τους πολιτισμούς του κόσμου, από την απαρχή της ανθρώπινης ιστορίας. Πραγματικά εάν επιχειρούσατε να δείτε μεμονωμένα όσα φιλοξενούνται στο Μητροπολιτικό Μουσείο, θα έπρεπε να επισκεφτείτε δεκάδες διαφορετικά μουσεία σε όλο τον κόσμο! Το μουσείο είναι τόσο μεγάλο που σίγουρα θα σας κουράσει σωματικά γιατί να βαρεθείτε λίγο δύσκολο. Σε πολλές όμως μεγάλες αίθουσες υπάρχουν καθίσματα όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε και να συνεχίσετε μετά την περιήγησή σας. Την ημέρα που πήγαμε εμείς ο κόσμος ήταν πάρα πολύς, ωστόσο το μουσείο είναι τόσο μεγάλο που δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να γεμίσει. Η ουρά για τα εισιτήρια έφτανε έξω στο πεζοδρόμιο, όμως προχωρούσε πολύ γρήγορα. Ωστόσο πρέπει να σας πω ότι γύρω στις 16:00 που αποφασίσαμε να φύγουμε, η ουρά ήταν πιο μεγάλη, για αυτό καλύτερα να πάτε νωρίς, γύρω στις 11:00 με 12:00. Από τα highlights του μουσείου ήταν ένας Αιγυπτιακός ναός, όχι ομοίωμα άλλα πραγματικός που μεταφέρθηκε από την Αίγυπτο!!! Από ότι φαίνεται, άλλους λαούς τους έχουν κλέψει περισσότερο… Επίσης πάρα πολύ μας άρεσε η ενότητα με τις πανοπλίες από το Μεσαίωνα και εκείνη με το αφιέρωμα στη Βικτωριανή περίοδο. Η τελευταία είχε πολλές αναπαραστάσεις του εσωτερικού των αρχοντικών σπιτιών της εποχής εκείνης. Φυσικά στο μουσείο λειτουργεί κατάστημα με αναμνηστικά είδη. Άλλο ένα πολύ γνωστό μουσείο είναι αυτό της Φυσικής Ιστορίας. Βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το Metropolitan, στην αντίθετη πλευρά του Central Park επί της Central Park West. Η κύρια είσοδος είναι μπροστά από το Central Park, ωστόσο υπάρχει και δεύτερη από τη μεριά που βρίσκεται το πλανητάριο. Και εδώ ισχύει το σύστημα με τη suggested price στα εισιτήρια. Αυτό που αξίζει οπωσδήποτε να δείτε είναι η ενότητα με τους δεινόσαυρους. Οι σκελετοί που εκτίθενται είναι πολλοί και άκρως εντυπωσιακοί. Επίσης φροντίστε να πάτε στην αίθουσα με τα δάση της Β. Αμερικής για να δείτε τον πιο μεγάλο κορμό δέντρου. Κάποιο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η αίθουσα με τα θηλαστικά της Β. Αμερικής, κυρίως λόγω των αρκούδων που εκτίθενται. Τα υπόλοιπα δεν νομίζω ότι αξίζουν το χρόνο σας. Γενικά το μουσείο Φυσικής Ιστορίας δεν μας εντυπωσίασε, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο στο Λονδίνο ήταν πολύ υποδεέστερο. Όσο για το Πλανητάριο, μην φανταστείτε κάτι το μεγάλο. Υπήρχε μια αίθουσα όπου έβλεπες τη γεωλογική ιστορία του πλανήτη μας, και μια αίθουσα προβολών όπου τα show εκτελούνταν σε συγκεκριμένες ώρες και απαιτούσαν επιπλέον εισιτήριο. Πάντως το μουσείο αυτό ήταν Νο 1 προορισμός για τα παιδία. Το τι γινόταν δεν το φαντάζεστε! Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα, είναι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Museum of Modern Art ή εν συντομία MoMA). Βρίσκεται στην 54η οδό, μεταξύ της 5ης και 6ης Λεωφόρου. Εδώ δεν υπήρχε suggested price, έπρεπε να πληρώσεις 20$ το άτομο για το εισιτήριο το οποίο ίσχυε για μια μέρα. Φτάνοντας στο μουσείο συναντήσαμε και πάλι ουρά που έφτανε στο πεζοδρόμιο, ωστόσο πολύ γρήγορα βρεθήκαμε στο γκισέ με τα εισιτήρια. Ξέχασα να σας πω ότι σε όλα τα μουσεία υπάρχουν και αυτόματοι πωλητές εισιτηρίων όπου μπορείτε να βγάλετε τα εισιτήρια με την πιστωτική σας, αποφεύγοντας έτσι τις ουρές στα κανονικά εκδοτήρια. Το κακό όμως είναι ότι μπορείτε να πληρώσετε μόνο τη suggested price (20$), όπου αυτή υπάρχει. Δηλαδή δεν μπορείτε να πληρώσετε, π.χ 10$ το άτομο. Το MoMA στεγάζεται σε ένα εξαώροφο κτήριο όπου κάθε όροφος είναι αφιερωμένος και σε διαφορετικό είδος μοντέρνας τέχνης. Ο τελευταίος όροφος ήταν αφιερωμένος στη μοντέρνα ζωγραφική, ο πρώτος στη φωτογραφία, ένας άλλος στη γλυπτική κτλ. Ξεκινήσαμε από τη μοντέρνα ζωγραφική όπου κυριαρχούσε μια έκθεση αφιερωμένη στο Μιρό. Προσωπικά δεν τον είχα ξαναδεί και μπορώ να πω ότι κάποια έργα του μου άρεσαν, ωστόσο υπήρχαν πολλά που δεν άξιζαν να βρίσκονται εκεί. Αν ο δημιουργός τους δεν είχε φτιάξει κάποια πραγματικά όμορφα έργα, πιστεύω ότι δεν τους άξιζε να βρίσκονται ούτε σε παιδικό δωμάτιο…Σε άλλο μέρος του ορόφου υπήρχαν μερικά έργα του Πικάσο ο οποίος είναι φοβερό πως αλλάζει το στυλ στους πίνακές του. Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα του αφηρημένου όταν ακούμε το όνομά του, όμως δεν είναι έτσι. Έχει ζωγραφίσει σχεδόν τα πάντα. Σε έναν από τους πιο κάτω ορόφους υπήρχε μια έκθεση αφιερωμένη στο Van Gogh με θεματολογία τη νύχτα και με έργα του από όλα τα μουσεία του κόσμου. Ήταν μια μοναδική πραγματικά ευκαιρία να δεις σε ένα μέρος, συγκεντρωμένα έργα αυτού του μεγάλου δημιουργού που σήμερα εκτίθενται σε διαφορετικά μουσεία και συλλογές. Το κακό με την έκθεση αυτή ήταν ότι σου επέτρεπαν μόνο κάθε 2 ώρες να μπεις, δίνοντάς σου, χωρίς επιπλέον κόστος, ένα ειδικό εισιτήριο. Μάλλον το είχαν κάνει για να ελέγχουν καλύτερα τον κόσμο, αλλά νομίζω ότι προκαλούσε μεγαλύτερες ουρές και αναμονή. Να φανταστείτε όταν πήγαμε στο μουσείο μας δώσανε εισιτήριο για το Van Gogh μετά από 4 ώρες! Έτσι αναγκαστήκαμε να φύγουμε και να γυρίσουμε αργότερα (ευτυχώς το εισιτήριο εισόδου στο μουσείο ίσχυε για όλη την ημέρα), καθώς δεν υπήρχε περίπτωση να περάσεις 4 ώρες στα υπόλοιπα εκθέματα. Ένα ακόμα πολύ γνωστό μουσείο Μοντέρνας Τέχνης είναι το Guggenheim στη συμβολή της 88ης και της 5ης Λεωφόρου, δυστυχώς όμως δεν προλάβαμε να πάμε για να σας πω περισσότερα…Σε όποιο πάντως μουσείο και αν πάτε, φροντίστε να πάρετε από τα εκδοτήρια εισιτηρίων ή τα σημεία ενημέρωσης, το χάρτη του μουσείου για να μπορέσετε να οργανώσετε καλύτερα το χρόνο σας, να δείτε αυτά που σας ενδιαφέρουν περισσότερο και το κυριότερο, να μην χαθείτε!
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Άλλα αξιοθέατα  
 
Ο ουρανοξύστης του Empire State Building βρίσκεται στην καρδιά του Manhattan, στην 5η Λεωφόρο μεταξύ 33ης και 34ης οδού. Μπορείτε να τον επισκεφτείτε και να απολαύσετε από ψηλά τη θέα της Νέας Υόρκης και του Manhattan καθημερινά από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Αν θυμάμαι καλά κλείνει στις 1:15 τα ξημερώματα! Κοιτάζοντας προς τα πάνω το κτήριο, σου κόβεται η ανάσα. Είναι τόσο ψηλό που ξεχωρίζει σημαντικά από όλα τα γειτονικά κτήρια! Σήμα κατατεθέν είναι η τεράστια κεραία στην κορυφή του. Την πρώτη φορά που επιχειρήσαμε να το επισκεφτούμε ήταν η ώρα του ηλιοβασιλέματος και συναντήσαμε μια ουρά που έβγαινε έξω και έκανε το μισό γύρο του κτηρίου! Από ότι μας είπαν, οι περισσότεροι προτιμούν αυτή την ώρα για να δουν από ψηλά το ηλιοβασίλεμα. Όσο περιμέναμε στην ουρά, ερχόντουσαν κάτι τύποι που φαινόταν να ανήκουν στο προσωπικό του κτηρίου και μας έλεγαν να αγοράσουμε ένα ειδικό εισιτήριο για να μην περιμένουμε. Φυσικά το εισιτήριο αυτό ήταν σχεδόν διπλάσιο από το κανονικό, 40$ αντί των 20$. Περιμένοντας στην ουρά και λίγο πριν φτάσουμε στην είσοδο του κτηρίου, ακούσαμε κάποιον που έβγαινε να λέει ότι η ουρά συνεχιζόταν στο εσωτερικό και ότι θα χρειαζόμασταν τρεις ώρες για να ανεβούμε! Μετά από αυτό επιλέξαμε να φύγουμε και να επιστρέψουμε για μια δεύτερη απόπειρα αργότερα. Πράγματι, μετά από δύο ώρες η ουρά είχε εξαφανιστεί και υπήρχε αναμονή μόνο στο εσωτερικό του κτηρίου. Και πάλι ωστόσο μας πήρε περίπου 45 λεπτά για ανεβούμε στην κορυφή! Φτάνοντας όμως στην κορυφή το θέαμα μας αποζημίωσε. Η θέα της στολισμένης πόλης το βράδυ από ψηλά ήταν το κάτι άλλο. Οι ευκαιρίες για φωτογραφίες πάρα πολλές, έστω και αν συχνά έπρεπε να περιμένεις για να πάρεις θέση. Μπορούσες να κάνεις το γύρο του κτηρίου και να δεις το Manhattan από όλες τις πλευρές, ενώ βάζοντας κέρματα στα τηλεσκόπια που υπήρχαν, μπορούσες να έχεις μια πιο κοντινή εικόνα της πόλης που απλωνόταν από κάτω. Μοναδικό μειονέκτημα εκεί ψηλά ήταν το κρύο και ο πολύ δυνατός αέρας. Χωρίς υπερβολή, όσο ήμασταν στην κορυφή χιόνιζε και όταν κατεβήκαμε κάτω αραιά και που μας ερχόταν καμία σταγόνα βροχής! Για όσους φοβούνται τα ύψη, μην ανησυχείτε! Υπάρχουν γύρω-γύρω ψηλά κάγκελα με ενδιάμεσο σύρμα που εμποδίζουν κάθε πρόσβαση στο εξωτερικό μέρος του κτηρίου. Κάτι αναγκαίο αφού καθημερινά ανεβαίνουν και πάρα πολλοί με τα παιδία τους. Κατεβαίνοντας τώρα από το κτήριο, η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε περνάει «υποχρεωτικά» μέσα από το κατάστημα με τα αναμνηστικά είδη. Εκεί θα βρείτε ότι μπορείτε να φανταστείτε με βάση το Empire State. Μόνο τσίχλες με εξώφυλλο το Empire δεν είδαμε…
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Διαδρομές  
  Εντός  
 
Για διαδρομές στην πόλη έχετε πολλές επιλογές. Καταρχήν μπορείτε να επιλέξετε κάποιο bus tour με ανοικτό λεωφορείο. Αυτό όμως που ξεχωρίζει είναι το tour δια θαλάσσης γύρω από το Manhattan. Οι περισσότεροι επιλέγουν την ώρα του ηλιοβασιλέματος να το κάνουν. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το τι προσφέρεται στο tour. Σε κάποια προσφέρεται μέχρι και ποτό με την αντίστοιχη όμως επιβάρυνση στην τιμή.... Αν ψάξετε τις τιμές, σίγουρα θα βρείτε κάποιο φθηνό, γύρω στα 30$. Προσέξτε όμως γιατί κάποια δρομολόγια μπορεί να μην εκτελούνται τη συγκεκριμένη εποχή. Για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω, μπορείτε να κάνετε βόλτα με ελικόπτερο (!) πάνω από το Manhattan με τις τιμές να ξεκινάνε στα 140$ το άτομο. Κάπου όμως είδα ότι για να επιβιβαστείτε πρέπει να έχετε government ID. Δεν ξέρω αν με αυτό εννοούν αμερικάνικη ταυτότητα. Αν αυτό ισχύει, τότε κανείς ξένος τουρίστας δεν μπορεί να κάνει το tour. Καλύτερα λοιπόν να το εξακριβώσετε πρώτα πριν κανονίσετε οτιδήποτε. Μόνοι σας τώρα μια πολύ καλή διαδρομή που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε το μετρό και συγκεκριμένα τη γραμμή 4,5 και να κατεβείτε στη στάση Brooklyn Bridge-City Hall. Από εκεί μπορείτε να ανεβείτε και να περπατήσετε στη γέφυρα του Brooklyn. Η διαδρομή αυτή προσφέρει τη δυνατότητα για πολύ όμορφες φωτογραφίες. Προσέξτε μόνο που περπατάτε γιατί πάνω στη γέφυρα υπάρχει και ποδηλατοδρόμος. Είναι πολύ εύκολο αν έχει πολύ κόσμο να βρεθείτε στο ποδηλατοδρόμο χωρίς να το καταλάβετε, εμποδίζοντας την κίνηση των ποδηλάτων. Μετά τη γέφυρα μπορείτε να περπατήσετε ή να πάρετε ξανά το μετρό, μέχρι τη πασίγνωστη Wall Street. Προσωπικά θα σας έλεγα να πάτε περπατώντας (αν ο καιρός φυσικά το επιτρέπει) για να δείτε μερικά πανέμορφα κτήρια που υπάρχουν στη γύρω περιοχή. Μετά τη Wall Street μπορείτε να περπατήσετε μέχρι το χώρο όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι (το λεγόμενο World Trade Center) πριν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Στο χώρο αυτό σήμερα βρίσκεται ένα τεράστιο εργοτάξιο λόγω των εργασιών ανέγερσης του καινούριου συγκροτήματος από ουρανοξύστες που θα ονομάζεται The Freedom Tower. Από το εργοτάξιο δεν μπορείτε να δείτε πολλά αφού είναι καλυμμένο τριγύρω, ωστόσο υπάρχουν κάποια ανοίγματα που σας δίνουν μια εντυπωσιακή εικόνα των εργασιών. Ακριβώς δίπλα στο χώρο εργασιών βρίσκεται το World Financial Center, στους πρώτους ορόφους του οποίου λειτουργεί ίσως το ομορφότερο εμπορικό κέντρο που έχω δει ποτέ. Συνεχίστε τη βόλτα σας παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής προς το κέντρο του Manhattan μέσω της Chinatown, της Little Italy και του Soho.Για τα δύο πρώτα καταλαβαίνετε κατευθείαν από το όνομα περί τίνος πρόκειται. Πρέπει ωστόσο να πω ότι η Little Italy μάλλον σήμερα έχει γίνει ακόμα πιο μικρή από ήταν λόγω της επέκτασης της γειτονικής Chinatown…Στην τελευταία επικρατεί ένας πανικός στους δρόμους καθώς λειτουργεί παραδοσιακή κινέζικη αγορά. Θα δείτε όλα τα περίεργα που βάζουν στο πιάτο τους (οστρακοειδή, διάφορα αποξηραμένα κτλ), να φιγουράρουν μπροστά στο δρόμο! Αν το αντέχετε μπορείτε να καθίσετε για φαγητό ή διαφορετικά να αναζητήσετε κάτι άλλο, πιο ευρωπαϊκό στη little Italy. Καλές προτάσεις για φαγητό υπάρχουν και στο Soho, όπως επίσης και πολλά μπαράκια και εμπορικά καταστήματα.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Τι να προσέξετε  
Το τι γινόταν από αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη, δεν το φαντάζεστε. Σχεδόν σε κάθε διασταύρωση έβλεπες αστυνομικούς να ρυθμίζουν την κυκλοφορία ή να ελέγχουν την κίνηση, ακόμα και αργά τη νύχτα. Κάτι αναμενόμενο αφού τόσος πολύς κόσμος δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί διαφορετικά. Πολύ συχνά άκουγες σειρήνες στο δρόμο και έβλεπες περιπολικά. Ωστόσο και πάλι έπρεπε να πάρεις από μόνος σου κάποια μέτρα αυτοπροστασίας, όπως για παράδειγμα να μην έχεις χρήματα σε τσάντες, αλλά στις εσωτερικές σου τσέπες, ιδίως στα σημεία αυξημένης συγκέντρωσης κόσμου. Καλού-κακού προσπαθήσαμε να αποφεύγουμε και κάποια στενά δρομάκια πηγαίνοντας από τους πιο κεντρικούς δρόμους. Το βράδυ τώρα της αλλαγής του χρόνου δεν έχω ξαναδεί περισσότερη αστυνομία στους δρόμους. Έκαναν την εμφάνισή τους νωρίς το απόγευμα διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων σε κάποιους κεντρικούς δρόμους και παρέμειναν όλο το βράδυ στην περιοχή της Times Square. Αποτέλεσμα όλης αυτής της αυξημένης αστυνομικής παρουσίας ήταν να νιώθεις γενικά ασφαλής, σε σημείο που να περπατάς ακόμα και νύχτα στο Central Park!
Διάβασε 2 ακόμα εμπειρίες
  Οικονομία  
Όπως έχω ήδη αναφέρει αρκετές φορές, η Νέα Υόρκη είναι γενικά ακριβή πόλη. Ένας τρόπος που διαφημίζεται πολύ για να γλυτώσετε κάποια χρήματα στα αξιοθέατα της πόλης, είναι οι προπληρωμένες κάρτες εισόδου που σας εξασφαλίζουν πρόσβαση σε μια σειρά από αξιοθέατα. Το ένα ήταν το City Pass το οποίο κόστιζε 74$ το άτομο (54$ τα παιδιά) και σας εξασφάλιζε είσοδο στο Empire State, στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Metropolitan Museum, στο μουσείο Guggenheim, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜοMA) και στο Άγαλμα της Ελευθερίας μαζί με το Ellis Island. Το καλό με αυτό το εισιτήριο είναι ότι δεν χρειάζεται να περιμένεις στις ουρές, πράγμα ιδιαίτερο σημαντικό την περίοδο των Χριστουγέννων όπου η πόλη βουλιάζει από τους επισκέπτες. Το αρνητικό τώρα είναι ότι πληρώνεις για κάτι από πριν, χωρίς να ξέρεις αν θα έχεις τελικά το χρόνο ή τη διάθεση να δεις όλα τα αξιοθέατα που περιέχονται στο εισιτήριο. Επίσης με την προτεινόμενη τιμή που ισχύει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Metropolitan Museum (θυμίζω ότι πληρώνεις ότι θέλεις εσύ, ακόμα και ένα δολάριο), αν κερδίζετε κάτι τελικά στην τιμή είναι μερικά μόνο δολάρια. Δεν ξέρω λοιπόν αν η όλη διαδικασία αξίζει τον κόπο. Το δεύτερο εισιτήριο είναι το New York Pass το οποίο κοστίζει 75$ και σας δίνει πρόσβαση σε 45 αξιοθέατα (!), μεταξύ των οποίων και αυτά του City Pass. Πραγματικά δεν θα ξέρεις που να πρωτοδιαλέξεις να πας. Ισχύουν όμως και εδώ αυτά που είπα για το City Pass.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Οικολογία  
Στους κεντρικούς δρόμους του Manhattan χαίρεσαι την καθαριότητα. Ωστόσο λίγο πιο έξω και στους λιγότερους κεντρικούς δρόμους, η κατάσταση αλλάζει δραματικά. Απερίγραπτο το σκουπιδαριό! Γνωστή η τακτική, το σπίτι να είναι όμορφο από έξω και εσωτερικά άστο να βρωμίσει…Ευτυχώς τις εντυπώσεις σώζει το Central Park. Πουθενά στο πάρκο δεν θα δεις ένα σκουπίδι κάτω ή κάποια εικόνα εγκατάλειψης. Σε αυτό συμβάλουν οι υπάλληλοι καθαριότητας του πάρκου που ήταν πανταχού παρών. Ένα πρωινό που είχε πάγο, είχαν αναλάβει με φτυάρια να σπάσουν και να απομακρύνουν τον πάγο ώστε να μην κινδυνεύουν οι πεζοί επισκέπτες!
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Θα ήθελα να έχει  
Λιγότερες αντιθέσεις…Δεν μας άρεσε που στο κέντρο έβλεπες μια γιορτινή και πολύ όμορφη εικόνα και ένα στενό πιο πέρα συναντούσες το δράμα κάποιου αστέγου να προσπαθεί όπως-όπως να ζεσταθεί. Αυτό για την πόλη και την τοπική κοινωνία λέει πολλά…Επίσης δεν μας άρεσε που όσο απομακρυνόσουν από το κέντρο του Manhattan, πολλές φορές μόλις ένα στενό πιο κάτω, συναντούσες σκουπίδια και εικόνα εγκατάλειψης στους δρόμους, ιδίως στους πιο μικρούς.
Διάβασε 1 ακόμα εμπειρία
  Εντυπώσεις  
Από όλα όσα μέχρι τώρα έχω αναφέρει, καταλαβαίνετε ότι η Νέα Υόρκη είναι κάτι παραπάνω από ένα ταξίδι στις ΗΠΑ. Είναι πραγματικά ένα ταξίδι ζωής στο κέντρο του κόσμου. Με το που πατάς το πόδι σου στο αεροδρόμιο και βλέπεις στο βάθος τους ουρανοξύστες, χωρίς υπερβολή συγκλονίζεσαι! Η πόλη έχει τόσα πολλά και ενδιαφέροντα να δεις και να κάνεις, που όσο και να καθίσετε, φεύγοντας θα εύχεστε να είχατε και άλλο χρόνο στη διάθεσή σας. Φανταστείτε, εμείς καθίσαμε μια ολόκληρη εβδομάδα και πάλι μετά βίας μπορέσαμε να δούμε τα βασικά αξιοθέατα. Αν σκοπεύετε να πάτε στη Νέα Υόρκη, φροντίστε να το συνδυάσετε με shopping καθώς οι ευκαιρίες, λόγω και της παρούσας ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, είναι πάρα πολλές και δεν τις προσπερνάς. Το συμπέρασμα, όσο ακριβό και αν είναι ένα τέτοιο ταξίδι (εισιτήρια, αεροπορικά, φαγητό), αξίζει πραγματικά κάποια στιγμή να το βάλετε στόχο και να το πραγματοποιήσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου