Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
«Ελ. Βενιζέλος»
 Athens airport logo.png
Γενικά
IATA:
ATH
ICAO:
LGAV
Τύπος ΑεροδρομίουΠολιτικό
ΧειριστήςΔιεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.
Ιδιοκτησία
  • Ελληνικό Δημόσιο (55%)
  • Canada's PSP(40%)
  • Όμιλος Κοπελούζου (5%)
ΕξυπηρετείΑθήναΑττικήΣτερεά Ελλάδα
Γεωγραφικές Συντεταγμένες37° 48' 55"N, 23° 45' 36"E
Υψόμετρο[1]94 μέτρα ή
308 πόδια
Διάδρομοι[1]
ΚατεύθυνσηΜήκοςΕπιφάνεια
ΜέτραΠόδια
03L / 21R
(ILS)
3.800 x 45
12.467 x 148
Άσφαλτος
03R / 21L
(ILS)
4.000 x 45
13.123 x 148
Άσφαλτος
Στατιστικά (2015)
Επιβάτες18.086.894
Μεταβολή κίνησης επιβατώνIncrease19,0%
Σύνολο Αεροσκαφών176.155
Μεταβολή κίνησης αεροσκαφώνIncrease14,0%
Πηγή: Στατιστικά ΔΑΑ[2]
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος" (συντομογραφία IATAATHICAO:LGAVΥΠΑΔΑΑ), εξυπηρετεί την Αθήνα και γενικά την Αττική. Ξεκίνησε τη λειτουργία του στις28 Μαρτίου 2001 και αντικατέστησε το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ελληνικού, που εξυπηρετούσε την Αθήνα για 60 χρόνια.
Ονομάστηκε προς τιμήν του Έλληνα πολιτικούΕλευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος ίδρυσε Υπουργείο Αεροπορίας και κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες για να οργανώσει την Πολιτική Αεροπορία.
Στο αεροδρόμιο, έχουν τη βάση τους: η Aegean Airlines, η θυγατρική της Olympic Air, όπως επίσης και η Ryanair που το χρησιμοποιεί ως τοπική βάση (από τις 1 Απριλίου 2014), επίσης, η Ellinair και η Ισπανική αερομεταφορέαςVolotea.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα σχέδια μεταφοράς του αεροδρομίου από το Ελληνικό σε κάποια άλλη τοποθεσία, άρχισαν ήδη επί Δικτατορίας, όταν η Αθήνα άρχισε να επεκτείνεται, με αποτέλεσμα το παλιό αεροδρόμιο να περικυκλωθεί εντελώς. Η ιδέα διατηρήθηκε και μετά τη Μεταπολίτευση και το 1976 παρουσιάσθηκε μελέτη στην Ελληνική Κυβέρνηση που υποδείκνυε ως ιδανική θέση για ένα νέο αεροδρόμιο τα Σπάτα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και άρχισαν οι πρώτες προκαταρκτικές εργασίες, αλλά το 1979, λόγω της τότε παγκόσμιας πετρελαϊκής κρίσης αναβλήθηκε προσωρινά και το Δεκέμβριο του 1981 ακυρώθηκε.[3]
Αεροφωτογραφία της πίστας αεροσκαφών, του Αεροδρομίου.
Αυτό συνέβη διότι η κυβέρνηση του 1981, επιχείρησε να εφαρμόσει αποκεντρωτικές λύσεις, ακυρώνοντας προγενέστερους προγραμματισμούς μεγάλων έργων, στα οποία συγκαταλεγόταν το νέο Αεροδρόμιο, τοΜετρό της Αθήνας κ.ά., ελπίζοντας στην αναστροφή της αστυφιλίας. Το 1986 και ξανά το 1987, το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων συμπεριλήφθηκε στα έξι μεγάλα έργα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.[4][5] Όμως η εκκίνηση των έργων δεν ξεκίνησε λόγω έλλειψης πόρων.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ήταν πλέον προφανές ότι το Ελληνικό δε θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις αυξημένες επιβατικές ανάγκες του μέλλοντος - εκτός αν επεκτεινόταν. Την περίοδο εκείνη βρέθηκε και μέρος των απαιτούμενων πόρων για την κατασκευή από το Β' και Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης,[6] ενώ αποφασίστηκε η κατασκευή του μέσα από κοινοπραξία του δημοσίου, με ιδιωτικές εταιρείες που θα συνεισέφεραν στη χρηματοδότηση του. Στις 31 Ιουλίου 1995, μετά από διεθνή διαγωνισμό, επελέγη η γερμανική εταιρία Hochtief (Χόχτιφ) (39,97%) για την κατασκευή του και την μετέπειτα συνιδιοκτησία του με το ελληνικό Δημόσιο (55%).[3] Στις 5 Σεπτεμβρίου του επόμενου χρόνου έγινε η τελετή θεμελίωσης από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη.
Οι εργασίες κατασκευής του αεροδρομίου ολοκληρώθηκαν 51 μήνες αργότερα τον Σεπτέμβριο του 2000, πέντε μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.[7] Ύστερα από ένα πεντάμηνο δοκιμών το αεροδρόμιο εγκαινιάστηκε στις 27 Μαρτίου 2001 και πάλι από τον κ. Κων. Σημίτη. Η πρώτη πτήση άφιξη ήταν η πτήση 424 της Ολυμπιακής Αεροπορίας από τοΜοντρεάλ στις 14:59 της 28ης. Μαρτίου και η πρώτη αναχώρηση η πτήση 1572 της KLM στις 06:00 της 29ης. Μαρτίου προς Άμστερνταμ.
Το ρεκόρ ημερήσιας διακίνησης επιβατών του αεροδρομίου ήταν στις 23 Μαΐου 2007, την ημέρα του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ στην Αθήνα, όταν και διακινήθηκαν σε ένα εικοσιτετράωρο 85,000 επιβάτες.[8]
Το 2013, το αεροδρόμιο κατατάχθηκε ως 35ο., σε επιβατική κίνηση στην Ευρώπη.

Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροφωτογραφία του Κεντρικού κτηρίου.
Στο Εσωτερικό του κτιρίου - Η Αίθουσα Ελέγχου Εισιτηρίων, Επιβατών και Αποσκευών.
Σύμφωνα με τα πρότυπα της ΙΑΤΑ, ο κωδικός του είναι ATH (ίδιος με αυτόν του Ελληνικού) και σύμφωνα με αυτά του ICAO είναι LGAV.
Το αεροδρόμιο έχει έναν κύριο τερματικό σταθμό (MTB - Main Terminal Building), έναν δορυφορικό και δύο ασφαλτοστρωμένους διαδρόμους απογειώσεων - προσγειώσεων, τον 03R / 21L με διαστάσεις 4.000 μ. μήκος και 45 μ. πλάτος και τον 03L / 21R με μήκος 3.800 μ. και πλάτος όμοιο με τον 03R / 21L. Και οι δύο διάδρομοι διαθέτουν σύστημα προσγείωσης ILS. Εκτός των ILS υπάρχει πληθώρα συστημάτων για τη διεκπεραίωση των εργασιών του αεροδρομίου.
Το αεροδρόμιο έχει την ικανότητα από την Ασφάλεια Ευρωπαϊκής Αεροπορίας και από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας, να μπορεί να εξυπηρετεί το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο το Airbus A380. Η πρώτη επίσκεψη του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο ήταν στις 13 Απριλίου 2011, με αναγκαστική προσγείωση λόγω καρδιακού προβλήματος ενός επιβάτη, ήταν η πτήση τις εταιρείας Emirates, πτήση 011 από Ντουμπάιγια Μάντσεστερ. Η πρώτη προγραμματισμένη πτήση του Α380 ήταν στις 26 Οκτωβρίου 2012 από την εταιρεία Emirates με την πτήση 105 / 106 από / προς το Ντουμπάι.

Επιβατική κίνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομική κρίση της περιόδου 2007-2008, επηρέασε σημαντικά την επιβατική κίνηση έως το 2013. Από το 2007 που επιβατική κίνηση ήταν 16.538.403 (η χρονιά με την μεγαλύτερη επιβατική κίνηση από τα εγκαίνια του αεροδρομίου) έως και το 2013 που έπεσε στα 12.536.038, δηλαδή μέσα 6 χρόνια η κίνηση έπεσε κατά 4 εκατομμύρια επιβάτες. Ο λόγος αυτός της κρίσης επηρέασε πολλές εταιρείες να σταματήσουν τις πτήσεις τους από / προς την Αθήνα και ειδικότερα εταιρείες που ήταν σημαντικές για το αεροδρόμιο όπως η United Airlines (επανέναρξη των πτήσεων, ξανά τον Μάιο του 2016 ως εποχιακή), Thai Airways InternationalGulf Air (επανέναρξη των πτήσεων, ξανά τον Ιούνιο του 2014), Czech Airlinesκαι Singapore Airlnes (επανέναρξη των πτήσεων, ξανά τον Ιούνιο του 2014 ως εποχιακή). Ενώ η Delta Airlines, η οποία ήταν η μόνη αεροπορική εταιρεία που συνέδεε την Αθήνα με τη Βόρεια Αμερική όλους του μήνες του χρόνου, το 2012, περιόρισε τις πτήσεις της μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το 2014, ήταν μια χρονιά ανάκαμψης για το αεροδρόμιο. Αρχικά η Aegean Airlines επέκτεινε το δίκτυο προορισμών της κατά 30%. Επίσης, η μεγαλύτερη εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, η Ryanair κατέστησε το "Ελ. Βενιζέλος" ως νέα τοπική βάση με 6 νέους προορισμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τον Ιούνιο, δυο αεροπορικές εταιρείες, η Singapore Airlines και η Gulf Air επέστρεψαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ οι EmiratesQatar Airways και Etihad, αύξησαν τον αριθμό των πτήσεών τους ή / και την χωρητικότητα των αεροσκαφών τους, που επισκέπτονταν το αεροδρόμιο. Η χρονιά έκλεισε με 15.196.463 ταξιδιώτες, μια άνοδο 21,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.[9]

Δυστυχήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αεροδρόμιο ήταν ο ενδιάμεσος προορισμός για την πτήση Helios 522, η οποία συνετρίβη στο όρος Γραμματικό, βόρεια του αεροδρομίου, στις 14 Αυγούστου 2005 και παραμένει το μόνο σοβαρό ατύχημα που έχει σχέση με αυτό το αεροδρόμιο έως το 2010 (πλην όμως, εντελώς άσχετο, με τα μέτρα ασφαλείας του Αεροδρομίου).

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To αεροδρόμιο απέσπασε το 2008, τη διάκριση του «Χρυσού Μαξιλαριού» από την εφημερίδα «The Age» της Μελβούρνης[10] και την ίδια χρονιά τιμήθηκε με περιβαλλοντικό βραβείο[11] από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το βραβείο «Πράσινου Κτιρίου», καθώς πέτυχε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας παρά την αύξηση της επιβατικής κίνησης.

Αεροπορικές εταιρίες και προορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνονται απευθείας και ναυλωμένες πτήσεις
Αεροπορική ΕταιρείαΠροορισμοί Εσωτερικού και Εξωτερικού
Aegean AirlinesFlag of Greece.svgΑμβούργοΆμστερνταμΑμμάνΒαρκελώνηΒαρσοβίαΒερολίνο-Τέγκελ,ΒελιγράδιΒηρυτόςΒιέννηΒουδαπέστηΒουκουρέστιΒίλνιους,ΒρυξέλλεςΓενεύηΔουβλίνοΕλσίνκιΕρεβάνΖυρίχηΗράκλειο,ΘεσσαλονίκηΚάιροΚάσσελ (από 29 Μαρτίου 2017 έως 14 Ιουνίου 2017),ΚέρκυραΚίεβο-ΜπόρισπολΚοπεγχάγηΚωνσταντινούποληΛάρνακα,Λονδίνο-ΓκάτγουικΛυώνΛουξεμβούργοΛονδίνο-ΧίθροουΛιουμπλιάνα,ΛισαβόναΜαδρίτηΜάντσεστερΜασσαλίαΜιλάνο-ΜαλπένσαΜόναχο,Μόσχα-ΝτομοντέντοβοΜύκονοςΚρακοβίαΜπορντόΝτίσελντορφΌσλο-GardemoenΠαρίσι Σαρλ-Ντε-ΓκωλΠράγαΜαγιόρκαΡιάντΡόδοςΡώμη-ΦιουμιτσίνοΦρανκφούρτηΣπλίτΤεχεράνηΤιφλίδαΤουλούζηΤελ Αβίβ,Στοκχόλμη-ArlandaΣτουτγάρδηΣτρασβούργοΣαντορίνηΣμύρνηΣόφια,ΤίραναΤζένταΑλεξάνδρειαΑνόβεροΑγία ΠετρούποληΒενετία,ΚατοβίτσεΚατάνιαΜπέρμιγχαμΝάντηΠάφοςΠίζαΚωνσταντινούπολη-Σαμπίχα ΓκιόκτσενΝτουμπρόβνικΠρέβεζαΡοβανιέμιΠόζνανΝίκαια,ΝάποληΛιλΜπάριΓκντανσκ
Aegean Airlinesεξυπηρέτηση από τηνOlympic AirFlag of Greece.svgΑλεξάνδρειαΑλεξανδρούποληΒελιγράδιΒουκουρέστιΣαντορίνηΣκύρος,ΣμύρνηΣόφιαΤίρανα
Aer LingusFlag of Ireland.svgΘερινή Περίοδος: Δουβλίνο
AeroflotFlag of Russia.svgΜόσχα-Σερεμέτγιεβο
Air AlsieFlag of Denmark.svgΘερινή πτήση charter: Μπιλούντ
Air Canada RougeFlag of Canada.svgΘερινή περίοδος: Μόντρεαλ-TrudeauΤορόντο-Pearson
Air ChinaFlag of the People's Republic of China.svgΜόναχοΠεκίνο
Air FranceFlag of France.svgΠαρίσι-Charles de Gaule
Air EuropaFlag of Spain.svgΒαρκελώνη,[12] Μαδρίτη[13]
Air LeisureFlag of Egypt.svgΘερινή πτήση charter: Κάιρο
Air MaltaFlag of Malta.svgΘερινή περίοδος: Μάλτα
Air MoldovaFlag of Moldova.svgΚισινάου
Air SerbiaFlag of Serbia.svgΒελιγράδι
Air TransatFlag of Canada.svgΘερινή περίοδος: Μόντρεαλ-TrudeauΤορόντο-Pearson
airBalticFlag of Latvia.svgΘερινή περίοδος: Ρίγα
AirExploreFlag of Slovakia.svgΘερινές πτήσεις charter: ΔρέσδηΜπρατισλάβαΠράγα
AlbastarFlag of Italy.svgΘερινή πτήση charter: Μιλάνο-Μαλπένσα
AlitaliaFlag of Italy.svgΡώμη-Φιουμιτσίνο
American AirlinesFlag of the United States.svgΝέα Υόρκη
Θερινή Περίοδος: Φιλαδέλφεια (Πενσυλβάνια)
Astra AirlinesFlag of Greece.svgΣητείαΚοζάνηΚαστοριάΣάμοςΜυτιλήνηΧίος
Austrian AirlinesFlag of Austria.svgΒιέννη
BelaviaFlag of Belarus.svgΘερινή πτήση charter: Μινσκ
Blue AirFlag of Romania.svgΛάρνακα
Θερινές πτήσεις: ΤορίνοΚωστάντζα
British AirwaysFlag of the United Kingdom.svgΛονδίνο-Χίθροου
Brussels AirlinesFlag of Belgium.svgΘερινή Περίοδος: Βρυξέλλες
Bulgaria AirFlag of Bulgaria.svgΣόφια
Cobalt AirFlag of Cyprus.svgΛάρνακα[14]
Croatian AirlinesFlag of Croatia.svgΘερινή περίοδος: Σπλιτ
Croatian Airlines μέσω της Trade AirFlag of Croatia.svgΖάγκρεμπΝτουμπρόβνικ
Dart AirFlag of Ukraine.svgΘερινή περίοδος: Κίεβο-Ζουλιάνι
Delta Air LinesFlag of the United States.svgΝέα Υόρκη
easyJetFlag of the United Kingdom.svgFlag of Europe.svgFlag of England.svgΑμβούργοΒερολίνο-ΣχονεφέλντΕδιμβούργοΛονδίνο-Γκάτγουικ,ΜάντσεστερΜιλάνο-ΜαλπένσαΝάπολη
Θερινή Περίοδος: Παρίσι-Ορλύ
Egypt AirFlag of Egypt.svgΚάιρο
Egypt Air ExpressFlag of Egypt.svgΑλεξάνδρειαΚάιρο
El AlFlag of Israel.svgΤελ Αβίβ
EllinairFlag of Greece.svgΘερινή περίοδος: ΗράκλειοΘεσσαλονίκηΜόσχα-ΣερεμετίεβοΣαντορίνη
EmiratesFlag of the United Arab Emirates.svgΝτουμπάιΛάρνακα
Etihad AirwaysFlag of the United Arab Emirates.svgΑμπού Ντάμπι
Europe AirpostFlag of France.svgΘερινές πτήσεις charter: ΛυώνΝάντηΠαρίσι-Σαρλ Ντε ΓκωλΤουλούζη
EurowingsFlag of Germany.svgΘερινή περίοδος: Ντύσσελντορφ
FinnairFlag of Finland.svgΘερινή περίοδος: Ελσίνκι
GermanwingsFlag of Germany.svgΘερινή περίοδος: ΚολωνίαΝτύσσελντορφ,Στουτγάρδη
Gulf AirFlag of Bahrain.svgΜπαχρέιν
IberiaFlag of Spain.svgΜαδρίτη
Iberia ExpressFlag of Spain.svgΘερινή Περίοδος: Μαδρίτη
IsrairFlag of Israel.svgΤελ Αβίβ
Jet TimeFlag of Sweden.svgΘερινές πτήσεις charter: ΓκέτεμποργκΣτοκχόλμη-Αρλάντα
JetairflyFlag of Belgium.svgΘερινή Περίοδος: Βρυξέλλες
Korean AirFlag of South Korea.svgΘερινή Περίοδος: Σεούλ-Ιντσόν
KLMFlag of the Netherlands.svgΆμστερνταμ
LOT Polish AirlinesFlag of Poland.svgΒαρσοβία
LufthansaFlag of Germany.svgΜόναχοΦρανκφούρτη
Mahan AirFlag of Iran.svgΘερινή Περίοδος: Τεχεράνη
Meridianaμέσω της Blue AirFlag of Italy.svgΘερινή Περίοδος: ΚωνστάντζαΤορίνο
Middle East AirlinesFlag of Lebanon.svgΒηρυτός
Norwegian Air ShuttleFlag of Scandinavia.svgΘερινή Περίοδος: ΕλσίνκιΚοπεγχάγηΌσλο-GardemoenΣτοκχόλμη-Arlanda
Olympic AirFlag of Greece.svgΑστυπάλαιαΖάκυνθοςΙκαρίαΚάλυμνοςΚάρπαθοςΚύθηραΛέρος,ΜήλοςΝάξοςΠάροςΣκιάθοςΣύροςΧανιάΑλεξανδρούποληΙωάννινα,ΑργοστόλιΚαβάλαΚωςΣάμοςΜυτιλήνηΛήμνοςΚέρκυραΜύκονος
Θερινή Περίοδος: Πρέβεζα
Pegasus AirlinesFlag of Turkey.svgΚωνσταντινούπολη-Σαμπιχά Γκοκσέν
Qatar AirwaysFlag of Qatar.svgΝτόχα
Royal JordanianFlag of Jordan.svgΑμμάν
RyanairFlag of Ireland.svgFlag of Europe.svgΒουκουρέστιΒερολίνο-ΣένεφελντΒαρσοβίαΒουδαπέστηΒρυξέλλες-ΣαρλερουάΔουβλίνοΘεσσαλονίκηΜάλταΛονδίνο-ΣτάνστεντΜιλάνο-ΜπέργκαμοΜπρατισλάβαΜπολόνιαΜύκονοςΠάφοςΡόδοςΡώμη-Τσιαμπίνο (έως 13 Οκτωβρίου 2016), Ρώμη-Φιουμιτσίνο (από 14 Οκτωβρίου 2016 έως 29 Οκτωβρίου 2016), ΣαντορίνηΣόφια (από 6 Σεπτεμβρίου 2016), Χανιά
Θερινή περίοδος: Κέρκυρα
Scandinavian AirlinesFlag of Denmark.svgFlag of Norway.svgFlag of Sweden.svgΚοπεγχάγηΣτοκχόλμη-Arlanda
Θερινή Περίοδος: ΓκέτεμποργκΌσλο
Scoot AirlinesFlag of Singapore.svgΣιγκαπούρη (από 20 Ιουνίου 2017)[15]
Sky ExpressFlag of Greece.svgΗράκλειοΖάκυνθοςΙκαρίαΚάρπαθοςΚύθηραΠάροςΣκιάθος (από 1 Οκτωβρίου 2016)[16]
Θερινή περίοδος: ΜύκονοςΣαντορίνη
Swiss International Air LinesFlag of Switzerland.svgΓενεύηΖυρίχη
TAROMFlag of Romania.svgΒουκουρέστι
Titan AirwaysFlag of the United Kingdom.svgΘερινή πτήση charter: Μάντσεστερ
Transavia.comFlag of the Netherlands.svgΆμστερνταμΑϊντχόφεν
Transavia FranceFlag of France.svgΠαρίσι-Ορλύ
Θερινή Περίοδος: ΛυώνΝάντη
Travel ServiceFlag of Slovakia.svgΘερινές πτήσεις charter: ΜπρατισλάβαΠράγα
Turkish AirlinesFlag of Turkey.svgΚωνσταντινούπολη-Αεροδρόμιο Ατατούρκ
Ukraine International AirlinesFlag of Ukraine.svgΚίεβο-Μπόρισπολ
Ural AirlinesFlag of Russia.svgΚρασνοντάρ
United AirlinesFlag of the United States.svgΝιούαρκ
VoloteaFlag of Italy.svgΘερινή Περίοδος: ΒενετίαΜπάριΜύκονοςΜυτιλήνηΠαλέρμο,Σαντορίνη
VuelingFlag of Spain.svgΒαρκελώνηΡώμη-Φιουμιτσίνο

Εμπορευματικές πτήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροπορική ΕταιρείαΠροορισμοί
ASL Airlines BelgiumΛάρνακαΛιέγηΜπέργκαμο
Atlas AirΜόναχο
DHL AviationΘεσσαλονίκηΛειψίαΜπέργκαμο
Emirates Sky CargoΝτουμπάι-International
FedEx ExpressΚολωνίαΝτουμπάιΠαρίσι-Σαρλ Ντε ΓκωλΤελ Αβίβ
Lufthansa CargoΦραγκφούρτη
Royal Jordanian CargoΑμμάνΛάρνακα
Star Air (Maersk)ΚοπεγχάγηΜόναχο
SwiftairΜαδρίτη
UPS AirlinesΛιουμπλιάναΜιλάνο-ΜαλπένσαΝέα Υόρκη-Τζων ΚέννεντυΠαρίσι-Σαρλ Ντε Γκωλ

Πολυσύχναστες Πτήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΘέσηΠόληΧώραΕβδομαδιαίες Πτήσεις
1ΘεσσαλονίκηFlag of Greece.svg106
2ΣαντορίνηFlag of Greece.svg85
3ΛονδίνοFlag of the United Kingdom.svg76
4ΗράκλειοFlag of Greece.svg72
5ΠαρίσιFlag of France.svg63
6ΜύκονοςFlag of Greece.svg62
7ΡώμηFlag of Italy.svg61
8ΚωνσταντινούποληFlag of Turkey.svg55
9ΛάρνακαFlag of Cyprus.svg49
10ΧανιάFlag of Greece.svg43

Πρόσβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο είναι εφικτή με τους ακόλουθους τρόπους:

Σιδηροδρομικώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο σταθμό του αεροδρομίου καταλήγουν δρομολόγια τόσο του προαστιακού σιδηρόδρομουόσο και της γραμμής 3 του μετρό της Αθήνας. Ο σταθμός αποτελείται από τρεις γραμμές και δύο αποβάθρες μορφής νησίδας. Οι δύο ακραίες χρησιμοποιούνται από τον Προαστιακό και η μεσαία από το μετρό της Αθήνας.

Λεωφορειακώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Συγκοινωνίες Αθηνών λειτουργούν λεωφορειακές γραμμές από και προς το αεροδρόμιο όλο το εικοσιτετράωρο. Αυτές είναι:

Οδικώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", καταλήγει η Αττική Οδός. Το αεροδρόμιο διαθέτει υπαίθρια πάρκινγκ μικρής και μακράς διάρκειας.

Πινακοθήκη του "Ελ. Βενιζέλος"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ↑ Άλμα πάνω, στο:1,0 1,1 Megginson Technologies Ltd..«Pilot information for Eleftherios Venizelos International Airport». OurAirports. Ανακτήθηκε στις 14/Μαρ./2015.
  2. Άλμα πάνω «Error: Cite web». Ανακτήθηκε στις 28 February 2016.
  3. ↑ Άλμα πάνω, στο:3,0 3,1 Ελ. Βενιζέλος: Μειωμένα έσοδα λόγω κρίσης εφημερίδα express, 09.11.10 (ανάκτηση 25.11.10)
  4. Άλμα πάνω Σκάγιαννης, Παντελής; Καπαρός, Γεώργιος (Νοέμβριος 2013). «Τα έργα υποδομών στην Ελλάδα και η παρουσία των μεγάλων έργων μεταφορικών υποδομών: μεταβαλλόμενα υποδείγματα και προτεραιότητες»Αειχώρος(Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας) (18): 39. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2015.
  5. Άλμα πάνω Σκάγιαννης Π., Καπαρός Γ. 2013, «Τα έργα υποδομών στην Ελλάδα και η παρουσία των μεγάλων έργων μεταφορικών υποδομών: Μεταβαλλόμενα υποδείγματα και προτεραιότητες»Αειχώρος 18, σ. 39.
  6. Άλμα πάνω Σκάγιαννης, Καπαρός, 2013 σ.43
  7. Άλμα πάνω «13 χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»». metaforespress.gr. 28 Μαρτίου 2014.
  8. Άλμα πάνω «10 Κεράκια για το «Ελ. Βενιζέλος»». Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2015.
  9. Άλμα πάνω «Επιβατική κίνηση 2014». Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2015.
  10. Άλμα πάνω Νέα τιμητική διάκριση για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» Καθημερινή, 10 Φεβρουαρίου 2008
  11. Άλμα πάνω in.gr, 8 Μαΐου 2008
  12. Άλμα πάνω «AirEuropa Files Barcelona – Europe Bi-weekly Flights in S16 | Airline Route». Ανακτήθηκε στις 2016-03-31.
  13. Άλμα πάνω «Air Europa Adds New Madrid Seasonal Routes in S16 | Airline Route». Ανακτήθηκε στις 2016-03-15.
  14. Άλμα πάνω «Cobalt»booking.cobalt.aero. Ανακτήθηκε στις 2016-07-02.
  15. Άλμα πάνω Liu, Jim (16-08-2016). «Scoot adds Athens service from June 2017».www.routesonline.com. Ανακτήθηκε στις 2016-08-25.
  16. Άλμα πάνω «Νέοι προορισμοί από Αθήνα και Θεσσαλονίκη!»www.skyexpress.gr. 16-08-2016. Ανακτήθηκε στις 17-08-2016.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου