Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Ανδρος

μπατσί ΑνδρουΗ Άνδρος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων μετά τη Νάξο. Είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος με έκταση 381 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει 176 χιλιόμετρα ακτογραμμή και απέχει 35 ναυτικά μίλια περίπου από τη Ραφήνα με την οποία συνδέεται ακτοπλοϊκώς. Το έδαφός της αποτελείται από σειρές βουνών που χωρίζονται από κοίτες ποταμών, φαράγγια και κοιλάδες φυτεμένες με αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα. Είναι ένα ορεινό νησί με πολλές χαράδρες, τρεχούμενα νερά, ιαματικές πηγές και κατάφυτες κοιλάδες. Ψηλότερο βουνό της είναι το όρος Πέταλο (1.003 μέτρα). Στις βόρειο-ανατολικές ακτές της Άνδρου φυσάει περισσότερο και το κλίμα της είναι ήπιο, ξηρό και πολύ υγιεινό. Τα πολλά τρεχούμενα νερά και το θαυμάσιο κλίμα κάνουν την Άνδρο ένα από τα πιο εύφορα νησιά των Κυκλάδων. Είναι πλούσια σε οπωροφόρα δέντρα και ελαιώνες. Το περίφημο μεταλλικό νερό της, Σαριζα, παράγεται εδώ. Το νησί έχει περίπου 10.500 κατοίκους. Μόνο μερικοί από αυτούς είναι αγρότες. Οι Ανδριώτες στράφηκαν προς τη θάλασσα από τα παλιά χρόνια. Πολλοί Έλληνες εφοπλιστές προέρχονται από την Άνδρο. Ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των ντόπιων και τα τελευταία χρόνια, μεγάλες τουριστικές μονάδες έχουν κατασκευαστεί στο νησί. Οι Ανδριώτες είναι ανεξάρτητοι άνθρωποι που αγαπούν την ποιότητα της ζωής και υποδέχονται τους επισκέπτες στο νησί τους, διατηρώντας παράλληλα το τοπικό χρώμα και τις παραδόσεις τους ζωντανές .
Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Άνδρος ή Χώρα, και το κύριο λιμάνι είναι το Γαύριο. Η Άνδρος ήταν η γενέτειρα πολλών εφοπλιστών και το Ναυτικό Μουσείο, στη Χώρα, είναι μια απόδειξη για αυτό. Επίσης στη Χώρα υπάρχει Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα από την Γεωμετρική, Κλασική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο, καθώς και ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Οι λάτρεις της θάλασσας μπορούν να βρουν καλές παραλίες για κολύμπι στη Χώρα, Νημποριό, Παραπόρτι και στους μικρούς κόλπους του Γυάλα και Πίσω Γυάλα.
Η Άνδρος είναι ένα τυπικό κυκλαδίτικο νησί με καμάρες, στενά δρομάκια, ανηφορικούς δρόμους, και κάτασπρα σπίτια, με τα νεοκλασικά αρχοντικά των εφοπλιστών να συμβάλουν στην έντονη προσωπικότητα της Χώρας. Από την αρχαιότητα ο πολιτισμός έχει άνθιση στην Άνδρο. Ο Πρόκλος Νεοπλατωνικός φιλόσοφος δίδαξε εδώ και Μιχαήλ Ψελλός ίδρυσε την Φιλοσοφική Σχολή. Οι ντόπιοι έχουν λάβει μεγάλη προσοχή για την πολιτιστική κληρονομιά τους. Έχτισαν τρία μουσεία με αντικείμενα τέχνης και παλιές ναυτικές συλλογές και υπάρχουν επίσης πολλές τοπικές πολιτιστικές οργανώσεις. Ο σύλλογος του άγνωστου Ναύτη διοργανώνει φεστιβάλ με τοπικούς χορούς, συναντήσεις με ναυτικά θέματα, θεατρικές παραστάσεις και ποιητικές βραδιές όλο το χρόνο. Οι κάτοικοι της Άνδρου είναι οι άνθρωποι του πολιτισμού, γνωρίζουν την αξία των παραδόσεων και διατηρούν τα ήθη και έθιμα τους σε κάθε πτυχή της ζωής τους.


ΔΙΑΜΟΝΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ :Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Άνδρος πήρε το όνομά του από τον πρώτο οικιστή, τον Άνδρο, γιο του Ευρίμαχου και εγγονό του Απόλλωνα και της Κρέουσας. Ήταν στρατηγός του Ραδάμανθου, βασιλιά της Κρήτης, ο οποίος του πρόσφερε το νησί ως δώρο για τις υπηρεσίες του. Ιστορικά, η Άνδρος είχε κατοικηθεί από Κάρες, Φοίνικες, Κρήτες, και Πελασγούς. Κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων, το νησί κατελήφθη από τους Πέρσες και αργότερα έγινε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας. Λόγω των υψηλών φόρων που έπρεπε να καταβάλουν στους Αθηναίους, οι Ανδριώτες πήραν το μέρος της Σπάρτης στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Αργότερα, το νησί πέρασε στους Μακεδόνες, και αργότερα στους Ρωμαίους που την χορήγησαν στην Πέργαμο. Η Άνδρος γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τα Βυζαντινά χρόνια με την σηροτροφία, παρά τις πειρατικές επιδρομές . Το 1207 την κατέλαβαν οι Ενετοί, οι οποίοι έχτισαν πολλά κάστρα και πύργους. Το 1537, το νησί λεηλατήθηκε από τον Μπαρμπαρόσα και αργότερα έπεσε στην κατοχή των Τούρκων μέχρι το 1821, όταν ο ιερέας Θεόφιλος Καΐρης κήρυξε την επανάσταση εναντίον του εχθρού. Το νησί απελευθερώθηκε το 1830 από τη Συνθήκη του Λονδίνου.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:Το Κάστρο της Χώρας. Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία στην πρωτεύουσα της Άνδρου, είναι το περίφημο κάστρο της που χτίστηκε από τον Μαρίνο Δάδαλο, αφού κατέκτησε το νησί. Οι πύργοι και οι στρατώνες του κάστρου, καθώς και τα οικόσημα των βενετών ηγεμόνων, ήταν καλά διατηρημένα μέχρι το 1943. Μετά από το σφοδρό βομβαρδισμό από τους Γερμανούς του ίδιου έτους, το κάστρο καταστράφηκε ολοσχερώς. Σήμερα, μπορεί κανείς να δει μόνο τα ερείπιά του. Από το Μέσα Κάστρο , που περιλάμβανε τα επιμελητήρια της βενετσιάνικης διοίκησης, μπορεί κανείς να δει μόνο τμήματα του τείχους του πύργου, ενώ από το Κάτω Κάστρο εξακολουθούν να υπάρχουν τμήματα των τειχών και των κτιρίων.
Το Ναυτικό Μουσείο της Άνδρου αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια στη Χώρα. Περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή ναυτικών εργαλείων, μοντέλα των πλοίων και φωτογραφίες. Το Μουσείο προσελκύει πλήθος επισκέπτες, το καλοκαίρι.
Σαριζα. Η πηγή του μεταλλικού νερού Σάριζα βρίσκεται στο χωριό Αποίκια, 4 χλμ δυτικά της Χώρας. Η πηγή βρίσκεται πάνω από την κεντρική πλατεία του χωριού, και προσελκύει πολλούς επισκέπτες που έρχονται να πιουν νερό.
Μεσσαριά . Ένα όμορφο μεσόγειο χωριό κτισμένο σε μια καταπράσινη περιοχή. Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, Η Μεσσαριά. ήταν ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο του νησιού.
Ο Πύργος του Αγίου Πέτρου βρίσκεται μεταξύ Γαυρίου και Αγίου Πέτρου, ένας ρομβοειδής πύργος από πέτρα.
ΧΩΡΑ
μνημειο αγνωστου ναυτηΗ ιστορία της Χώρας ξεκινάει από την εποχή της Ενετοκρατίας. Ήταν ένας μικρός οικισμός υπό την προστασία του κάστρου των οποίων τα ερείπια μπορεί ακόμα να δείτε στο Ακρωτήριο. Στην αρχή, ο οικισμός συνδέονταν με το κάστρο με μια ξύλινη γέφυρα η οποία αργότερα αντικαταστάθηκε από μια πέτρινη. Την είσοδο του κάστρου μπορεί να δει κανείς ακόμα σήμερα και εξακολουθεί να είναι η κύρια είσοδος στην παλιά πόλη. Η γραφική παλιά πόλη της Άνδρου διατηρεί την αρχική μεσαιωνική διάταξη του δρόμου και η αρχιτεκτονική είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του συνδυασμού της Βυζαντινής, Ενετικής και του νεοκλασικού στυλ.
Η πόλη άρχισε σιγά-σιγά να επεκτείνετε εκτός των αρχαίων τειχών και αναπτύσσεται ιδιαίτερα κατά την έναρξη του 20ου αιώνα όταν οι πλοιοκτήτες της Άνδρου έλεγχαν σχεδόν το ένα τέταρτο του ελληνικού εμπορικού στόλου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χτίστηκαν τα όμορφα κομψά νεοκλασικά αρχοντικά της Χώρας, μιας από τις πιο γοητευτικές πρωτεύουσες στο Αιγαίο. Η μέτρια ανάπτυξη του τουρισμού είναι κατά κύριο λόγο στην περιοχή του Εμπορειού. Εδώ θα βρείτε τα περισσότερα καταλύματα προς ενοικίαση, εστιατόρια και κλαμπ.

ΜΠΑΤΣΙ
μπατσι ανδροςΤο Μπατσί αποτελεί το κυρίως τουριστικό θέρετρο της Άνδρου. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια από το Γαυριο. Εδώ θα βρείτε τα περισσότερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πάνω απο γραφικό λιμανάκι η πόλη ανεβαίνει αμφιθεατρικά. Με πολλά εστιατόρια, ταβέρνες, μπαράκια και τουριστικά μαγαζιά, το Μπατσί προσφέρει όλες τις ανέσεις στους καλοκαιρινούς επισκέπτες του νησιού.

ΓΑΥΡΙΟ
γαυριοΤο Γαύριο είναι το κύριο λιμάνι της Άνδρου. Βρίσκεται σε ένα κόλπο στο βόρειο τμήμα του νησιού. Απο το λιμάνι ξεκινούν τα λεωφορεία για Μπατσί και Χώρα. Στα ανατολικά βρίσκεται το Άνω Γαύριο με τον ναό της Αγίας Σοφίας όπου κάθε Σεπτέμβριο γίνεται πανηγύρι. Στα βόρεια βρίσκεται το Κουμάρι και ο Φελλός, γραφικά ορεινά χωριουδάκια.
Στο Γαύριο μπορείτε να βρείτε καταλύματα και ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες και μπαράκια. Πολύ κοντά βρίσκονται οι παραλίες του κάτω Φελλού στα βόρεια και του Αγίου Πέτρου στα νότια.

ΚΟΡΘΙ
Η περιοχή Κορθίου είναι το ιδανικό μέρος για να εξερευνήσετε με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο. Ο κόλπος του Κορθίου είναι το οικονομικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής. Εδώ ο επισκέπτης θα βρει τα περισσότερα από τα διαθέσιμα καταλύματα, εστιατόρια, μπαρ και ακόμη και ένα θερινό σινεμά. Επίσης ταχυδρομείο, ιατρικό κέντρο, φαρμακείο και τράπεζες.
Η γραφική κωμόπολη του Κορθίου βρίσκεται κατά μήκος της ακτής, όπου βρίσκονται τα περισσότερα από τα εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ . Ο δρόμος πίσω από τη θάλασσα είναι μια πεζοδρομημένη περιοχή όπου θα βρείτε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και μια αγορά. Και στις δύο πλευρές του κόλπου, οι παραλίες είναι ιδανικές για κολύμπι καθώς και ιδανικές συνθήκες για ιστιοσανίδα. Όπως το σύνολο της Άνδρου, το Κορθι είναι ένα εξαιρετικό μέρος για περπάτημα. Υπάρχει ένα δίκτυο αρχαίων μονοπατιών σε ολόκληρη την περιοχή και πολλά από τα γύρω χωριά, όπως Μουσιώνα, Πίσω Μαρία και Αμονακλιού. Το Κόρθι συνδέεται επίσης με λεωφορείο με τη Χώρα, το Μπατσί και το Γαύριο.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Η Άνδρος αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Κάθε καλοκαίρι ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου διοργανώνει ιστιοπλοϊκούς αγώνες που παρουσιάζουν σημαντικό αθλητικό ενδιαφέρον και προσελκύουν τους φίλους της ιστιοπλοΐας και της ιστιοσανίδας. Σχετικές πληροφορίες παρέχονται από τον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου. Οι όμορφες παραλίες του νησιού είναι ιδανικές για ερασιτέχνες ψαράδες και τους οπαδούς της καταδύσεις ή ψαροντούφεκο.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ :Υπάρχουν δύο παραλίες στη Χώρα που μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια. Προς τα αγιος πετρος παραλιανότια είναι η παραλία Παραπόρτι και στα βόρεια βρίσκεται η παραλία Νεμποριός. Μία ακόμη πολύ γραφική παραλία απέχει 20 λεπτά με τα πόδια και ξεκινάει από το τέλος της παραλίας του Παραπόρτι, πηγαίνοντάς σας στην παραλία Λιδι. Δύο άλλες παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε είναι οι παραλίες Γυάλια και Πίσω Γυαλιά, περίπου 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από τη Χώρα.
Κατά τους θερινούς μήνες θα πρέπει να πάρετε μια κρουαζιέρα στην όμορφη παραλία της Άχλας όπου ο ποταμός εκβάλλει στη θάλασσα, δημιουργώντας ένα θαυμάσιο καταφύγιο άγριας ζωής που βλέπει πολλές ποικιλίες της χλωρίδας και πανίδας, καθώς και εκατοντάδες επισκέπτες αποδημητικά πουλιά.
Άλλες παραλίες είναι η παραλία του Μπατσιού, η χρυσή Άμμος μεταξύ Γαυρίου και Μπατσί και άλλες στα βορειοανατολικά του νησιού.Θα βρείτε επίσης τις μικρές παραλίες του Πύργου και Βλυχάδας, τις παραλίες Αθλενι, Βώροι, Μονή, Μεγάλη Πρέζα, Κυπρί, Ζόρικος και πολλές άλλες.
ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ: Η Άνδρος είναι ένα νησί που προσελκύει όλο και πιο μεγάλο αριθμό τουριστών και προσφέρει πολλές ευκαιρίες για νυχτερινή ζωή και διασκέδαση σε όσους επισκέπτονται το νησί. Το βράδυ μπορεί να ξεκινήσει με τη μετάβαση στο θερινό κινηματογράφο στη Χώρα και να συνεχίσει με μερικά ποτά σε ένα από τα μπαρ. Στη Χώρα, υπάρχουν αρκετά καφέ, καφετέριες και σνακ μπαρ όπου σερβίρουν καφέ και νόστιμες τηγανίτες το πρωί και το βράδυ μπορείτε να διασκεδάσετε σε ένα από τα μπαράκια με μουσική και ποτό. Στο Μπατσί θα βρείτε αρκετά μπαράκια με καλή μουσική και υπέροχα κοκτέιλ. Για όσους προτιμούν ελληνική μουσική ψυχαγωγία, υπάρχουν και ελληνικές βραδιές στην Παλαιόπολη και το Γαύριο τα Σαββατοκύριακα.
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ : Η πόλη της Άνδρου, το Γαύριο και Μπατσί είναι τα μέρη που προσελκύουν τους τουρίστες. Εκεί μπορεί κανείς να βρει ήσυχα μικρά καφενεία, αλλά και άλλα που αποτελούν στέκια για τους ντόπιους όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ένα φλιτζάνι καφέ, ένα χυμό ή αναψυκτικό. Στα ζαχαροπλαστεία και τα καφενεία της Άνδρου τα σερβίρονται τα νόστιμα τοπικά αμυγδαλωτά καθώς και κομπόστα φρούτων σε διάφορες γεύσεις και σκαλτσούνια .
Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού υπάρχουν όλα τα είδη από θαλασσινά και τοπικές παραδοσιακές νοστιμιές, όπως τα Φρουτάλια, ομελέτα από νόστιμα ντόπια λουκάνικα, φρέσκο τυρί και το περίφημο Λαμπριάτι από αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεμένο στο φούρνο με εντόσθια, τυρί, ρύζι, αυγά και δυόσμο. Στο Γάυριο υπάρχουν αρκετά καλά εστιατόρια όπως το Κονάκι. Στο Μπατσί επίσης θα βρείτε αρκετά εστιατόρια κατα μήκος της παραλίας. Στην Χώρα επίσης υπάρχουν αρκετά εστιατόρια στην πλατεία του αρχαιολογικού μουσείου. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε αμυγδαλωτά από το ζαχαροπλαστείο Λάσκαρη στην χώρα και τον Ανθό στο Γαυριο. Επίσης δοκιμάστε την τοπική τσικουδιά.
ΨΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ :Θα βρείτε καταστήματα κάθε είδους στη Χώρα, Μπατσί και Γαύριο. Εκτός απο τα τουριστικά είδη θα βρείτε τοπικές σπεσιαλιτέ όπως τα αμυγδαλωτά και τα σκαλτσούνια, λουκάνικα ,σύγλινο και τοπικό τσίπουρο.
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Υπάρχει τακτική συγκοινωνία με λεωφορεία που ενώνουν το Γαύριο με το Μπατσί, τη Χώρα και το Κόρθι. Υπάρχουν επίσης και αρκετά ταξί. Υπάρχουν επίσης γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ : Στην Άνδρο θα πάτε απο Ραφήνα όπου υπάρχουν πολλά δρομολόγια καθημερινά κυρίως το καλοκαίρι. Το νησί συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια πλοίων με Τήνο και Μύκονο.
Πληροφορίες για την Ανδρο*
Γενικές πληροφορίεςΧρήσιμα Τηλέφωνα
Πληθυσμός: περίπου 9 000Διεθνής κωδικός: 0030
Αεροδρόμιο: οχικωδικός: 22820
Τράπεζες ΑΤΜναίΚέντρο Υγείας: 23333
Ιντερνετ καφέναίΛιμεναρχείο: 22250
Ψηλότερο βουνό: Πέταλο 995 μ.Αστυνομία: 22300
Τιμές : ΚανονικέςΤουριστικές Πληροφορίες:
Ένωση Ξενοδόχων:Ταξί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου